България

Грешка е, че щабът на Терзиев избра да проведе изцяло позитивна кампания

Самото съществуване на правителството зависи от партиите, които подкрепят сглобката, т.е. дали ГЕРБ ще решат, че точно в този момент и тази обстановка им е по-удобно да го свалят и да оставят президента да направи нов служебен кабинет. Днес Борисов каза, че само се е шегувал за свалянето на правителството. Препоръчвам да не се обръща внимание на публичните му изявления, а да се гледа какво е действието на хората около него, а те са раздвоени. От една страна не харесват ситуацията в София и евентуално да гласуват за Терзиев, от друга – все пак ГЕРБ са граждани за европейско развитие на България и може би им е несвойствено да гласуват за кандидат на пропутинска и шпионска група. А шегите на Борисов са от ден до пладне. Процентите между претендентите много лесно могат да се стопят и тогава върху симпатизантите на ГЕРБ ще тежи фактът, че ще изберат пропутнски и шпионски човек срещу онзи тъжен разказ за дядото на Васил. Човек не си избира рода и семейството, но избира как да живее и какви решения да взима в живота, какви принципи да отстоява. И ако едната страна са принципите на демокрацията и модерното, от другата е съзнателният избор на пропутниската източна ориентация и откъсването от западната цивилизация, коментира в студиото на Алтернативата комуникационният експерт Любомир Аламанов.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Хората трябва да изберат дали да се върнат към старата лъжа, че някой ще се грижи за тях. Грешка е, че щабът на Терзиев избра да проведе изцяло позитивна кампания. Проблемът е, че ГЕРБ успяха да наложат тезата, че те правят демокрацията, а далеч не е така. Това не е истинското модерно управление и фактически Григорова даже открадна думата „промяна“. Тя само ще задълбочи кризите с махането на концесиите и инвеститорите.
Терзиев и компания са технократи и може би изпуснаха политическия компонент, че трябва да разказват, за да обяснят защо са там. Иначе няма да има отправна точка. Проблемът на технократите винаги е бил „съдържание срещу опаковка“. Видеата на Григорова от своя страна са красиви, но имат 0 информация как ще бъдат решени проблемите. Затова все още популистите в България имат такъв голям успех – на хората им липсва демократичният рефлекс да разпознават кога някой ги лъже.
В момента, в който започне да се лъже, целият морал изчезва. ГЕРБ твърдят, че са дясна партия, но кое им е дясното? А БСП каква партия е – антиджендър, християнска, за семейните ценности, консерватизъм – това лява партия ли е? Червените магнати да твърдят, че са партията на малките хора също е забавно. Кой от тях е истински социалист? В тази амалгама понятието „морал“ е избягало много отдавна.

Факт е, че според морала ПП-ДБ никога не трябваше да правят правителство, подкрепено от ГЕРБ. От друга страна аргументацията им, че са в положението на Чърчил, който прави съюз с по-малкото чудовище, Сталин, за да спре по-голямото чудовище, Хитлер, също е донякъде разбираема. Не сме в безоблачното време на 2018-19 г., когато всичко беше песен. Ако Григорова успее да надделее ще е страшен срам – най-вече за уж прогресивните хора от ГЕРБ, гласували за нея. Ако Терзиев успее да спечели, това е огромна отговорност, защото най-накрая ще успеем да видим как една столица може да се управлява по европейскому. Защото до момента не е имало демократично управление от модерен тип. Той ще има на своя страна младите хора на София. А от София тръгват добри вълни. Ако и другите градове видят как би могло да се управлява по нов начин, то на следващите избори всички ще са настроени или и те да предприемат същия подход на открито управление, или просто ще бъдат изметени.
Машините в неделя ще са важни. Ако министър Йоловски не се справи по най-добрия начин, действията му ще бъдат използвани като мотив за премахването им и всички ще си кажат, че правителството само си го е направило. Ще видим каква ще е реакцията на това, посочи в заключение експертът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *