АкцентБългария

Българските модератори на Фейсбук оказват подкрепа на един терористичен режим

България бе посочена като враждебна за Русия страна в няколко резолюции. През 2015 г. ЕП заяви, че чужди държави водят информационна и хибридна война срещу европейските институции.Ние сме в ситуация на хибридна война, а такава не се обявява. В българоезичния Фейсбук доказваме с количествени методи, че има стимулиране на проруската пропаганда и отказ от санкциониране на публикации и коментари, поддържащи Русия, която само преди няколко дни бе обявена за държава, финансираща тероризма. Това означава, че българските модератори на Фейсбук поддържат една терористична държава. Всички санкционирани сме санкционирани по темите „Войната в Украйна“ и „ГЕРБ“. Виждаме една ясна тенденция на стимулиране на проруска пропаганда и тя е доказуема чрез количествени и качествени методи. От друга страна виждаме санкциониране на гласовете срещу Путин и срещу престъпленията срещу човечеството, които той извършва. Бях санкциониран след публикация на Бивол по повод Вили Сечкова в качеството ѝ на почетен консул на Южна Корея и въобще – качеството на почетните консули, които са източник на неизчерпаеми скандали.
От Бърд публикувахме Фейсбук профилите, които са достъпни в мрежата, и отправихме призив за съдействие. Не бих казал, че това е призоваване те да станат доносници. Това коментира за Алтернативата разследващият журналист Димитър Стоянов.
Докладват се коментари на хора, призоваващи за избиване на украинци, от което нищо не следва, а докладвалият коментара бива много бързо блокиран, защото е докладвал. Ако се публикува снимка, показваща руските зверства, тя търпи бързи санкции. Говорим за публични личности, за хора, които внимават с езика като Комарницки, Евгений Дайнов, Евгени Кънев и др. Факт е, че в България модераторите на Фейсбук оказват подкрепа на един терористичен режим.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Живеем в Демокрация, а тя предполага права, задължения и отговорност. Ако някой извърши престъпление по време на работа, понеже началникът му е разпоредил така, това отнема ли отговорността му? Нито аз, нито Наказателният кодекс мислим по този начин.
Ние твърдим, че хората от Телус работят за една компания, която очевидно е компрометирана и обслужва проруски интереси и партийни такива. Компанията получава финансиране, за да открие нови работни места във времето, в което Пеевски разпределяше порциите, и виждаме солидна подкрепа за ГЕРБ във Фейсбук.
Не изглежда, че ситуацията е една и съща преди и след пандемията.


Рано или късно доказателствата ни ще видят бял свят, ако приемем, че това, което сме направили, е една провокация, то тя дава резултати. Нямам търпение да бъде заведено делото срещу нас, тръпна в очакване, защото доказателствените искания няма да се харесат на отсрещната страна. Но ще запазим мълчание до влизане на казуса в съдебна зала. Ако изобщо влезе, знаем и можем да докажем много повече от онова, което вече сме публикували. Когато провокираме някого, ние имаме данни, че той работи по начин, който е извън моралните стандарти или че и в конфликт на интереси.
Мащабът на войната надхвърля многократно пределите на България.
Колко са разследващите журналисти у нас, които биха взели отношение към ситуацията? Спазили сме закона и не сме накърнили ничии права. Ако някой твърди противното, може да се опита да го докаже в съда. Не сме използвали ничии лични данни.
Руската връзка на Телус отдавна е ясна, но нека на този етап се ограничим до политиката. Всичко тръгва от несъразмерността на действията на компанията, модерираща българския Фейсбук, което е нарушение по смисъла на Европейското право. В него има едно изискване за съразмерност и това е основният му принцип. Виждаме, че едни тези се потискат, а се дава гласност на други с цел да се моделира общественото мнение и това е ясно изразено. Виждаме и, че се създава тенденция посредством модерирането на информационното пространство и това е маска на цензура. Същевременно се поощряват изказвания, които биха могли да бъдат класифицирани по текстове от Наказателния кодекс.
Ние сме във война и под обстрел, но ние не сме нарушили нито закона, нито морала, нито добрия вкус.
Обективизирането без факти на ситуацията показва аспектите и несъразмерността ѝ. А когато нещата са несъразмерни, те не са справедливи, заяви накрая разследващият журналист.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *