България

Селото е демонизирано и кретенизирано. Няма друг език, където „селянин“ да е обида

Защо политиците не се интересуват от земеделие, като изключим ДПС и частично ГЕРБ? Земеделието е лишено от политическо представителство. Нашите представители са едни кресливи професионални организации, които ги интересува единствено да дърпат субсидията към себе си, но всъщност няма политически представител при партиите; няма земеделска политика, а политика как да се усвоят средства. Искат големите да имат същите субсидии като малките. Модуларната ставка е пропорционална – колкото си по-малък, толкова ти е по-висока. Аналогично на субсидиите за площ – там също има намалявания в зависимост от размерите на стопанствата, но пък много лесно се раздребняват стопанствата и се хвърлят на поставени лица и пак се взима максималната ставка. Вече не говорим за земеделие, а за субсидии, коментира в студиото на Алтернативата Филип Харманджиев, бивш издател, предприемач и иноватор в сферата на виното и земеделието.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940


Градските неща са адресирани, но не и селските. Селото е демонизирано, кретенизирано. Няма друг език, в който „селянин“ да е обида. Това е част от сталинизацията на България. През 1944 г. 88% от населението ни е било селско. Земеделието е част от националната сигурност – то ни дава здравето на нацията. И ако нямаш отношение към земеделието, нямаш и към здравеопазването. Виждам с какво се хранят учениците около училищата…
Съвременното създаване на сортове гони определени критерии с цел растението да пълни повече зърно, а не целулозата на стъблото. Така постепенно се намалява височината на растението, за да е по-удобно на комбайна и тогава се променя структурата на самото зърно.


Производството на пилешко е най-индустриализираното, следвано от прасетата. Само три компании в света произвеждат абсолютно всички пилета в Европа и САЩ – държателите на генетичния материал. По веригата някой получава пилета от прародителските стада. Например „Градус“ или „Лудогорско“ пиле държат родителските стада и дават пиленца за отглеждане. Всяко месодайно пиле е бройлер. Бройлерите се гледат в затворени помещения и максимумът им сън е два часа. В другото време свети и се хранят. Целта на компаниите е турбо пиле, което да е турбогладно, за да расте и трупа маса за нула време. Оттам и стресът, наред с това, че пилето диша фекален прах и няма достъп до слънце. Това е силно патогенна обстановка. Жълтите пилета ги отглеждат с жълт фураж. Пилетата, които отглеждам, имат достъп до слънце и спят в тъмната част на денонощието.
Колкото по-голям е индустриалният производител на животни, толкова по голям риск поема при епидемия. Когато колеги страдат, българското земеделско министерство влошава изискванията и условията за птици на открито, защото удря най-малко рисковите. Лошото е, че най-адекватният оценител на тази ситуация беше Възраждане. Селското стопанство не са само производителите, но и консуматорите, които също са ощетени от подценяването на темата.
Министерството на земеделието направи всичко възможно частните стопани да нямат прасета под прикритието, че представляват риск. Голяма тема е какъв е механизмът за анализ на рисковете, защото министерството си ги измисля, след което се справя с тях. Нашият натиск трябва да бъде всеки път да им искаме аргументация защо намират ситуацията за рискова, посочи в заключение Харманджиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *