Регионът

Киев предлага реверсиране на потоците по Транс- Балканския газопровод през Украйна

Reuters, November, 2023

В края на ноември украинският държавен оператор за транзит на газ предложи реверсиране на газовите потоци по Трансбалканския газопровод, което ще позволи изпомпването на газ от Балканите към страните от Централна и Източна Европа през Украйна.

Тръбопроводът преминава през територията на Украйна, Молдова, Румъния, България и Турция и доставяше руски газ на Балканите преди пускането на газопровода Турски поток.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




В изявлението украинският оператор за транзит на газ (GTSOU) съобщи, че предлага създаването на гарантиран капацитет за „реверсивен режим“ по целия маршрут.

Газопроводът вече частично работи в реверсивен режим, като през 2023 г. по него ще бъдат изпомпани над 0,5 млрд. куб. м природен газ, добави операторът.

Оценката, извършена съвместно с румънските и молдовските газови оператори, показа, че дневното търсене на газ за транспортиране по маршрута до подземните хранилища 

на Украйна е 20 млн. куб. м, заяви операторът.

„Транс-Балканският маршрут може да задоволи търсенето на клиенти, които планират да транспортират газ от балканското направление до потребителите в Източна и Централна Европа“, заяви ръководителят на GTSOU Дмитрий Липпа, цитиран на уебсайта на компанията.

Той добави, че предложената промяна ще създаде нови начини за изпращане на газ до хранилищата в Украйна.

Превод Алтернативи и Анализи

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *