България

Най-големият ни опонент е ГЕРБ. Групата ни – ПП-ДБ-СС – е напълно единна

Ключово при демокрацията е, че трябва да има разговор между всички групи в обществото, за да се изчистят различията и да се търси път напред. Към момента той не се води много успешно. Първата стъпка е разговорът за политики и приоритети, за които има общо мнение. Трябва да уточним накъде вървим, а изборът на председател на СОС да се случи след това. В крайна сметка има избрана политическа сила, която е с най-голяма подкрепа от гражданите. Б. Бонев спечели с много преференции, поради което считаме, че е най-подходящ за председател на СОС. В следващите дни предстоят разговори с всички политически сили. Има важни решения, които трябва да се вземат преди края на годината, напр. План сметката за чистотата. Най-добрият вариант е да се намери по-широко съгласие и да се търси мнозинство, т.е. по-голяма представителност в СОС. Проблемът е, че част от силите не откликват на поканата за разговор, а друга част се бавят. Надявам се всички партии да осъзнаят, че не може да се продължава по този начин. Надявам се да наваксаме забавянето, коментира в студиото на Алтернативата Бойко Димитров, общински съветник от СОС, ДБ.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Кметът е избран и не може да бъде сменен, така че фокусът е повече върху приоритетите. Председателя на СОС не изпълнява текущите политики, както го прави кмета. Не говорим за коалиция, а за съгласие по приоритети. Разчитам, че съветниците от ГЕРБ ще помислят кое е по-важно за тях в дългосрочен аспект. Дано са конструктивни. Ролята ни като политици е да управляваме града. Има си правораздавателна система, чиято работа е да наказва там, където е нарушен закона.
Нужно е да се влезе в детайли как не е работено добре. Вече имаме първи свидетелства и неслучайно директорът на Предприятието за управление на отпадъци беше сменен. И в предишен мандат сме подавали сигнали за нарушаване на закона, но те потъват в прокуратурата.
Най-големият ни опонент в момента е групата на ГЕРБ. Групата ни – ПП-ДБ-СС – е напълно единна. Ако нямаме решение вътре в нея, е невъзможно да бъде излъчен друг кандидат за председател на СОС. Не се очаква разцепление. Според демократичната традиция най-голямата група издига председател. Отделно контролът не се прави през председателя, а в отделните комисии.
Поради липса на доверие в политическата система не успяхме да убедим достатъчно наши съграждани, че трябва да отидат да гласуват. Спрямо 2019 г. имаме сериозен ръст в София. Опитваме да възвърнем доверието в политиците.
Да България беше създадена с основен фокус върху съдебната реформа. Надявам се следващите седмици да се приемат промените в Конституцията. Влизайки в различни европейски семейства, изчистваме идеологическия образ на двете партии ПП и ДБ. Вече има много алтернативи и всяка отделна партия трябва да покаже лицето си и накъде иска да върви.

Не е приятно да работиш с политически сили, с които си опонент, но това е смисълът на Демокрацията. Фактът, че Пеевски излиза в медиите и говори нещо не означава, че той взима решенията. Фокусът на Да България е да осъществи конституционната реформа. При нас ключовото е да постигаме резултати. Работата ни е да действаме по това, за което са създадени партиите ни, а избирателите ще си дадат крайната дума.
Осъзнаваме ограниченията, в които действа този МС. Всяко решение минава трудно през шарения парламент. Реалностите са, че депутатите ни са едва 63. За първи път в държавния бюджет се приемат конкретните проекти на национално и общинско ниво, което е сериозна стъпка. За първи път ще се знае конкретно – проект по проект – къде отиват парите. Няма толерирани общини при разпределяне на средствата. Опитваме се да няма един човек, който може да решава всичко в държавата. Възможно е пътят за е обиколен, но вървим в правилната посока, посочи в заключение общинският съветник.

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *