България

Да се защитава консерватизмът с комсомолски плам и комунистическа твърдост не е добре

Не може да се говори по дългосрочни теми, когато изборите следват едни след други, когато има служебни кабинети, които дразнят избирателите ти, когато трябва да се мисли как да се влиза от предизборна кампания в предизборна кампания. Минаха местните избори, които се надявахме да минат при редовен кабинет, сега дори мислим за евроизборите. Там отговорът какъв си трябва да бъде даден преди изборите, защото избирателите трябва да знаят за кое европейско семейство гласуват, така че въпросът за идентификацията става по-остър и не може да се отбие. На предишните избори не се очакваше голям пробив. Тогава разговорът беше за оцеляване и разговорът за идентичност изглеждаше като излишен лукс. Бяха години без субсидии и с мощен натиск от машината на ГЕРБ-ДПС, която управляваше. Сега Да България тръгва към дебат, че може да избере християндемокрацията, т.е. ЕНП. Парадигмата „Няма ляво, няма дясно“ беше чисто тактически приета и то с неохота от хора с ярка дясна идентичност, коментира в студиото на Алтернативата политологът доц. Светослав Малинов.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Ако този парламент ще има пълния си мандат, за който вече дръзваме да си помислим, след евроизборите ще трябва да се вземат решения, в които ще има идеология, ще има ляво и дясно и затова партиите трябва да се подготвени. За жалост възстановяването на правова държава не мога да го положа по линията ляво-дясно. Ние просто изпаднахме в един момент, разграждайки институциите и демокрацията си, в едно преди-ляво и дясно състояние, преди-идеологическо в лошия смисъл на думата. Имаше дори управление между ДСБ и БСП, но нямаше възмущение. Това не може да бъде обяснено на избирателите освен като избягване на нещо по-лошо. А имаше по-лошо – служебен проруски кабинет на Радев.
Дебатът в Да България, който трябва да завърши до евроизборите, ще доведе до изводи, че има много по-широка близост с десницата, но има и близост с центристки позиции. Крайната фаза, последното ниво е създаване на нова политическа партия, направо нов субект. Но това е прибързано да се обсъжда. Нека си дадем малко въздух.
Как ще мине първата ротация? Няма правила за нея. Ще мине ли с джентълменско споразумение или ще има този път истинска, а не театрална кавга относно смяна на министри. Ще приеме ли Борисов Габриел да е кандидатът за премиер, защото това никъде не е разписано, а той си сменя мнението непрекъснато, независимо че всичко изглежда подредено. Кои министри ще си отидат и въз основа на какви аргументи? Когато видя първата ротация, ще имам свободата да говоря по тези въпроси.
Бих посъветвал ПП-ДБ да се явят заедно на евроизборите. Чисто тактически и технически са въпросите как ще се разпределят излъчените от тях евродепутати. В европейската практика има всички варианти. Няма правила, а политическа целесъобразност и логика и уважение към избирателите.
Да се защитава консерватизмът с младежки комсомолски плам и почти комунистическа твърдост не изглежда добре. Българските консерватори имат два тежки проблема за разрешаване. Първо, част от тях се възхищаваха истински на Путин преди агресията в Украйна, защото той отговаряше на идеите им за консерватизъм. И второ, консервативните сили в Европа са обезглавени, тъй като с напускането на Великобритания консервативната фракция е много слаба. Ако сте български консерватор, определите ли Орбан като консерватор, попадате в капан, от който няма излизане. Това е човек, който не просто следва Путин. Орбан е човекът, който приюти най-големият българофоб от Македония през последните години, който 100% ще бъде осъден за корупция, ако стъпи на македонска земя. Говоря за Груевски.

Има два консерватизма. Единият е доминиран от руската идея, вкл. руската идея за геополитика. Другият търси себе си, защото има проблем как да съчетае консерватизъм с Европа. Най-опасно ще е ако българските консервативни дейци развият антиевропейска насоченост. Това ще е стратегическа грешка, която ще остави проевропейската ориентация на други. Проевропейският консерватизъм в момента в България не може да се себеизрази.
Проруският сектор е много колеблив, защото Путин ги принуждаваше да изговарят и да вършат неща, които вече станаха непоносими. Затова нещата оредяха от гл. т. на подкрепа.
Ще има много силно струпване в дясноцентристкото пространство. Как ще се разрасне и кои коалиции ще се включат в това пространство е друг въпрос. В момента то ще се окаже разделено на ГЕРБ-СДС и на ДБ. За мен интересният въпрос е ПП. Не мисля, че те биха приели дългосрочен ангажимент с лявоцентристкото, посочи в заключение доц. Малинов.

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *