България

Говорейки си за отговорност, никой не зададе въпроса кой носи отговорност

Основна теза, върху която стъпва текущата сглобка, е, че трябваше да има такова правителство, за да въздейства на потенциалното изместване фокуса на България от ЕС, за е което пречел президентът и т. н. Ако беше така, в рамките на едно полугодие не се изкара нищо на светло. Щетата в сектор Енергетика беше нанесена заради чудовищна некомпетентност. 6-7 месеца мълчание – защо? Агенция по вписванията е под пряк контрол на МП. Защо за пръв път от много години насам никой не задава въпроса как така в Търговския регистър не са публикувани официално финансовите отчети на Булгаргаз? И ако не беше излъчен министър на правосъдието от квотата на Да България, нямаше да изглежда толкова странно. Сега обаче изглежда странно. Булгаргаз обаче спечели пазарен дял и трупаше печалби. Ликвидни проблеми се случват поради отказ повече от 15 години основни стратегически дружества като Топлофикация София да бъдат реформирани, за да може да си плащат сметките. Сега Булгаргаз губи пазарен дял, съответно губи възможност за реализиране на приходи и печалби. Второ, удобно в поле „Външни услуги“ се скрива загуба, свързана с неизползван капацитет. По-страшното е не, че има такава загуба, а че тя се случва от ден първи, коментира в студиото на Алтернативата бившият министър на енергетиката Александър Николов.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Имах честта да си говоря със следствие и прокуратура за безстопанственост. Лесно проследими са финансовите резултати на Булгаргаз по времето на правителството на Четворната коалиция, както и финансовите резултати след това. Ако едно дружество е на печалба и е спазило изцяло буквата на закона и е в позиция да заведе арбитраж срещу Газпромекспорт и да получи приятна сума за държавата си, не видяхме нито една стъпка в рамките на 16 месеца, която да покаже, че България има интерес да си вземе парите поне за пропуснати ползи. 12 европейски страни го направиха и по част от тях вече има споразумения.
По-лесно е да създаваш шум върху корпоративно контролирано предприятие, отколкото да се търсят правата на гражданите при държавно контролирано дружество, където са парите на всички. Преди няколко седмици стана ясно, че никой от Енергийната комисия не е запознат с финансовото състояние на Булгаргаз, което е притеснително. Истината е грозна. Булгаргаз си публикуват на сайта отчетите, но непубликуването им в Търговския регистър все още не ги прави официални документи. Предстои отоплителен сезон. Има близо милион домакинства, които ще търпят пряк ефект от факта, че се плаща по-скъп газ.
Санкция на МС ще рече, че трябва да бъде прегледан целия договор с всичките му търговски клаузи. Това не е така. Начинът на управление на юридически лица дори под шапката на БЕХ изисква отговорност на управителните органи. Собственост на капитала е БЕХ. И на финала – политическите лица по закон в България, вкл. МС, нямат право да се месят в стопанската дейност на икономически субекти.
По европейска регулация целенасочено са разделени дейностите по търговия и транзит. Булгаргаз ли отговаря за търговията? Или за количествата, които трябва и иска да консумира? Говорейки си за отговорност, никой не зададе въпроса кой носи отговорност. Проблемът ми е с текущото правителство. Първо, цялата атака срещу мен е заради това, че назад във времето правителството не се поддаде на шантаж. Въпреки това се справихме и стигнахме до атака точно по тази линия. И тогава хората, които имаха пряко касателство, бяха Асен Василев и Кирил Петков. Ще излезем от ЕС, ако няма нормален разговор за това какво се случва в България ли?
Като търговец Булгаргаз може да купува на отворен пазар, а може да купува и по договори. За да може да изпълнява Булгаргаз дейността си по нормален начин, трябва да има отсрещна страна, която е нормално регулирана и спазва търговските условия. Затова трябваше да има отворен пазар и затова той се случваше. Най-голямата глупост, която направиха назад във времето, е при падащ пазар да се сключват договори на фиксирана цена. Така губиш конкурентоспособност.
Служебното правителство няма нито един документ, който да е подписан и да е свързани с доставката на азерски газ. Всички стъпки бяха направени до оставката на редовния кабинет. Когато на 3 август написах, че целенасочено се бламира гръцката връзка, за да няма алтернатива, Росен Христов и Гълъб Донев излязоха в ефир и казаха, че няма такъв документ. По-късно протоколът изтече в някои медии. Подписът под него е на Росен Христов и този протокол беше отменен под тежък обществен натиск. Същото се случи, когато отмениха решение на МС за диверсификация на ядрено гориво. Същото се случи и с дерогацията.

Има компании, които не обичат конкуренция. Те основно са свързани с енергийния сектор. Когато една компания може да си купи целия капацитет дългосрочно, т.е. изходната точка на газа, това е идеалният формат за нея. По-интересно е колко силна може да бъде държавата, когато реши, че една инфраструктура трябва да се случи. Турски поток в един момент се оказа разширение на газопреносната мрежа. Какъв състав на КЕВР одобри бизнес плана, в който се вкараха приходи от съществуващата мрежа, за да може да работи разширяването? Важно е да се виси какви са разликите между България, Сърбия и Унгария по тези ангажименти. Лицата и манталитетът са едни същи и манталитетът е свързан с преки зависимости както от средства, така и от енергийни ресурси, които са функция едно на друго, коментира в заключение Николов.

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *