България

Колективизацията унищожи желанието на хората да произвеждат нещо качествено

д-р Димитър Георгиев, акушер гинеколог с разностранни интереси в генетиката и Филип Харманджиев, предприемач и иноватор в сферата на земеделието и виното:

Д. Г.
Храната винаги е била култ в средиземноморските култури. Дори Хипократ е казал „Нека храната бъде твоето лекарство.“. По тази причина средиземноморската диета е понятие в медицината – много вино и зехтин, непшеничен хляб. Това е единствената кухня, която успява да си пробие път чрез научни изследвания и е доказано, че тя ефективно удължава живота. Към вододела между вино и бира бих добавил и вододела между вкусно и здравословно. Здравословната храна не е непременно вкусна, но е чиста, не е обработвана с химикали и не е генно манипулирана. Генномодифицираните храни, идващи от Латинска Америка, са опасни.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Ф. Х.
Има една митология, че в България се пие много вино, а се пие пряко сили по 15 л. на глава от населението, ако броим и домашното вино. Потреблението на Дания е към 23 л.; Люксембург води в ЕС с около 55 л. Ние сме ракиено-бирена култура със сезонно потребление на червено вино през зимните месеци. Моят европейски вододел е къде веригите са превзели държавите и къде има пазари, на които имаш възможност да купиш неиндустриална храна. Нашите пазари са пазарите на професионалните търговци. На практика в България нямаме места, където фермерът да отиде и ударно да продаде стоката си. Защото клиентът е трениран, че по всяко време на деня може да влезе в един пазар и да си купи нещо.
В България има огромно търсене. Няма производители. Защо България, която е такъв голям производител на фуражи, произвежда едва 37% от свинското, което потребява? Това е повече от позор. Как уж сме земеделски производител, пък не можем да се самозадоволяваме? Тежък въпрос, опиращ до политика.
ГМО-то може и да е вредно, може и да е полезно. Проблемът е повече в химикала, който следва след ГМО-то. Соята пък има фитоестрогени, които са хормонални деструктори на нормалния баланс.

Д. Г.
Естрогените са растителни вещества, които наподобяват женските полови хормони. Фитоестрогените, които се приемат от прасето, се метаболизират както всеки един хормон. Не се метаболизира изкуственото – напр. антибиотиците. Американците хем ядат Макдоналдс, хем си слагат инжекция, с която не напълняват. Корн сиропът е отвратителен имитатор на захарта, защото води до привикване и бързо напълняване. С него поемаме въглехидратна бомба.
За съжаление в България културата на производство беше тотално унищожена 1944 г. Колективизацията унищожи желанието на хората да произвеждат нещо качествено.
При мен работеше момче, обиколило света пеша, и казваше, че най-вкусните домати е ял в България. Полезните домати обаче не са вкусни.
Редно е да има потребителски контрол и търсене, което вкарва търговците в определена посока.

Ф. Х.
Компаниите, които правят селекция на семена, са установили проблема, че има резистентност към досегашните им селекции и вече започнаха да работят и по вкуса, което е доста свързано със захарите.
Смятащите емисиите не разделят животните на пасищни и непасищни, а пасищните животни всъщност улавят много повече CO2, отколкото издишват, защото стимулират тревата да расте. Биогенният метан обаче бързо се разпада на CO2. Твърдя, че навремето е имало много повече животни, отколкото сега. Така че исторически не надхвърляме квотата. Метанът е естествен и винаги си е присъствал в земния цикъл.
Българинът не е забравил вкуса на истинската храна, за разлика от западняците. В земеделието ти дават лиценз, за да гледаш животни.

Д. Г.
Дълго време слушахме аргумента колко полезни са електрическите коли. Оказа се, че не е така. Принципно всички тенденции за създаване на изкуствено месо и за превръщане на насекоми в храна се преекспонират от медии, които не са дружелюбни към цивилизацията.
От 10 ноември досега има 35 министъра на здравеопазването, всеки от които е имал средно по година мандат. Липсва континюитет. Скептичен съм, че и в храненето, и в здравеопазването могат да настъпят радикални промени.

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *