Светът

Театър на абсурда в Скопие или на какво е готова ОССЕ в името на оцеляването

Игор Федик

В края на ноември в Скопие, столицата на Северна Македония, се проведе заседание на Съвета на министрите на ОССЕ, на което беше поканена делегация от Русия, водена от нейния външен министър Лавров. Организацията обяснява необходимостта от участието на страната агресор в заседанието с желанието да се преодолее съществуващата криза в организацията. Тази криза беше предизвикана не от кого да е, а от самата Русия, която сега поставя свои искания за преодоляването ѝ. Като се присъединява към държавата агресор и демонстрира готовност да обсъди нейните искания, ОССЕ не само отново поставя под въпрос целесъобразността на своето съществуване в сегашния си вид, тъй като не изпълнява първоначалните си цели, като изграждане на доверие и сигурност в Европа, но и на практика се превръща в инструмент на Москва за злоупотреба и разрушаване.

Спасителна среща на върха?

Настоящата среща на Съвета на министрите на ОССЕ, която се проведе от 29 ноември до 1 декември в Скопие, се разглежда като ключово събитие за организацията. На нея трябваше да се реши не само как ще продължи да функционира най-голямата регионална организация за сигурност в света, но и дали изобщо ще продължи да съществува. Причината за това формулиране на въпроса е, че ОССЕ на практика е блокирана от дълго време поради деструктивната позиция на Русия. По-специално под заплаха са назначенията на четирите най-високи длъжности в ОССЕ, включително на генералния секретар, чийто мандат приключва в началото на декември, одобрението на бюджета (което не може да бъде направено от 2021 г.), както и одобрението на председателството на организацията за 2024 г. Последното е следствие от ветото, което Москва и Минск наложиха на кандидатурата на Естония под претекст, че тя е член на НАТО.

Като се има предвид, че решенията в ОССЕ се вземат с консенсус, не е възможно гореспоменатите въпроси, които са ключови за съществуването на организацията, да бъдат решени без гласа на Русия или на която и да е друга държава. Ето защо беше решено Лавров и Ко. да бъдат поканени на срещата на върха в Скопие.

Не е двустранно посещение

Не всички в Северна Македония – страната организатор на срещата на върха – бяха доволни от новината за пристигането на делегацията на държавата агресор. Министърът на отбраната Славянка Петровска заяви, че не вижда причина Лавров да присъства на срещата, предвид поведението и външната политика на Русия. Нейният правителствен колега, министърът на външните работи Буяр Османи, обаче, напротив, смята, че Северна Македония трябва да осигури условия на всички министри да присъстват на срещата, „особено като се има предвид, че организацията преживява свои необичайни времена, когато точно нейното съществуване е под въпрос“. „За нас е важно ОССЕ да е здрава и жива след Съвета на министрите“, добави той.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




Въпреки че решението за покана на руската делегация беше официално взето от властите в Скопие, ясно е, че те само са изпълнили желанието на мнозинството от членовете на ОССЕ. За да изпълнят това желание, Северна Македония, както и съседна Гърция, разрешиха на самолета с руската делегация да прелети през въздушното им пространство, а македонските и европейските официални лица подготвиха изчерпателни обяснения защо Лавров е освободен от санкции и защо са готови за диалог с делегацията на страната агресор.

Буяр Османи заяви, че посещението на Лавров в Северна Македония трябва да се разглежда като посещение в страната домакин на срещата на върха на ОССЕ, а не като двустранна визита в страната. „Лавров беше и в Ню Йорк, в рамките на ООН, той не беше в САЩ на двустранно посещение. Той не идва в Скопие, а на срещата на върха на ОССЕ. Трябва да правим разлика между двустранния и многостранния характер на срещата“, каза Османи.

Коментари имаше и от страна на ЕС, който всъщност наложи санкции на руски високопоставени служители. Така говорителят на Европейската комисия Петер Стано отбеляза, че Лавров „обикновено“ е под санкции, но може да има „дерогации“ или „изключения“ от ограниченията. Според него „те са свързани конкретно с участието в многостранни форуми като ООН или, както в случая, ОССЕ“.

Друго обяснение от страна на ЕС за причината за поканата на Лавров в Скопие беше, че уж на срещата искат да му кажат в очите защо Русия е осъждана и изолирана. „Това е добра възможност за него да чуе защо Русия е осъдена и изолирана, а след това може да се върне в Кремъл и да каже на господаря на Кремъл, че ОССЕ и ЕС остават единни в осъждането на незаконното и агресивно поведение на Русия“, заяви върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел.

От всички аргументи последният изглежда доста съмнителен, като се има предвид начинът, по който Лавров и неговият господар от Кремъл се отнасят към всяка критика било от Брюксел, било от друга европейска столица.

Никакъв диалог с агресора

Желанието да се спаси една организация със съмнителна ефективност в сегашния ѝ вид на всяка цена, включително да се правят отстъпки и да се пълзи пред някой, който разрушава основите и принципите ѝ на съществуване, не е нищо друго освен опит да се продължи безславното ѝ съществуване. И Киев, Варшава и столиците на балтийските държави, които отказаха да участват в срещата на върха, ясно показаха това.

„Руската федерация последователно унищожава ОССЕ, като злоупотребява с правилото за консенсус. Прибягвайки до шантаж и открити заплахи, Русия систематично блокира консенсуса по ключови въпроси … Русия създаде екзистенциална криза в ОССЕ и превърна организацията в заложник на своите капризи и агресия… Във връзка с това украинската делегация няма да участва в срещата на министрите на ОССЕ на ниво външен министър“, се казва в изявление на украинското външно министерство. То също така отбеляза, че присъствието на Лавров за първи път от началото на пълномащабната война на Русия срещу Украйна само ще задълбочи кризата, в която Москва е вкарала ОССЕ. В същото време украинското външно министерство отбеляза необходимостта да се работи заедно, „за да се спаси ОССЕ от Русия“, а не да й се изпращат сигнали за възможността да се върне към формите на сътрудничество, съществували преди февруари 2022 г.

Външните министри на Естония, Латвия и Литва също направиха общо изявление. По-специално те подчертаха, че присъствието на Лавров на срещата в Скопие „заплашва да легитимира агресора Русия като пълноправен член на общността на свободните нации“ и „да омаловажи жестоките престъпления, които Русия продължава да извършва“. „Мястото на Лавров е в специален трибунал, а не на масата на ОССЕ“, се казва в изявлението.

Целите на Москва в Скопие

Москва твърди, че ОССЕ е била длъжна да осигури присъствието на нейна делегация на срещата в Скопие. „Организацията за европейска сигурност и сътрудничество е длъжна да осигури присъствието на руския външен министър Сергей Лавров на следващата министерска среща на тази организация в Скопие“, заяви говорителката на руското външно министерство Захарова.

Желанието на Москва да участва в срещата на върха на ОССЕ в компанията на онези, които тя е посочила като „неприятелски страни“, има редица обяснения.

Първо, Москва иска да покаже, че въпреки международната си изолация все още може да влияе и да постига желаните от нея решения в международните организации. Още преди руската делегация да отлети за македонската столица, се говореше, че отстъпките пред Москва, по-специално по отношение на следващото председателство на ОССЕ (вместо Естония, това може да бъде Малта), ще бъдат нейната дипломатическа победа.

На второ място, участието на Москва в Съвета на министрите на ОССЕ ѝ позволява да заяви, че международната ѝ изолация започва да отслабва и че външнополитическите ѝ опоненти сами търсят контакт с нея. Така в навечерието на срещата на върха Лавров отбеляза, че няколко западни държави вече са поискали срещи с него в Скопие.

На трето място, с присъствието си на срещата на върха в Скопие Русия вбива клин в единството на европейските държави срещу нея и нейната агресивна външна политика.

И четвърто, срещата на върха на ОССЕ е добра платформа за Русия, на която тя може не само да постави условия за по-нататъшното функциониране на организацията, но и да наложи на европейските държави своето виждане за отношенията между тях и при какви условия е готова да спре военната си агресия срещу Украйна.

Горното се потвърждава от начина, по който руската пропаганда представя участието на Лавров и Ко. в срещата на върха в Скопие. По-специално, в статията Европа покани Русия на диалог в рамките на ОССЕ. Какво ще каже Лавров на Запада?“, публикувана в pravda.ru, се посочва, че „Европа е признала необходимостта от преговори с Русия за по-нататъшна система за сигурност на континента“. „Влизането на Европа в диалог с Руската федерация се обяснява с това, че Западът не е постигнал целите си спрямо Руската федерация в Украйна, не е подкрепен от Глобалния юг и е необходимо по някакъв начин да се установи мирно съвместно съществуване с Москва… Лавров ще бъде готов да обясни изцяло позицията на Русия и как тя вижда края на конфликта. Ако се съди по последните му изказвания, Русия не е заинтересована от прекратяване на огъня просто заради самото прекратяване, тъй като това би позволило на киевския режим да се опита да се спаси и да се превъоръжи. Това означава, че дори за да започнат преговори, Западът трябва да предприеме реални стъпки, а не някакви декларативни изявления. Разбира се, това е да се спрат доставките на оръжие за Украйна“, пише руската пропаганда. Следователно, вместо да се отстрани Русия от вратата на ОССЕ и от вратата на Европа, за да се спаси организацията, сигурността и сътрудничеството в Европа, както предлага украинският външен министър Дмитрий Кулеба, европейските столици очевидно са готови да запазят статуквото там и да продължат да търпят присъствието на държавата агресор, нейното изнудване, открити заплахи и системно блокиране на работата. С други думи, в името на запазването на своето съществуване, чиято целесъобразност в сегашния му вид е повече от съмнителна, ОССЕ открито демонстрира готовност да бъде заложник на своя агресивен член. Като се има предвид това, както и продължаващата вече почти две години руска военна агресия срещу Украйна, думите на македонския премиер Ковачевски, че „ОССЕ ще продължи да функционира и ще остане гарант за осигуряване на развитието на демократичните и мирните процеси в Европа“, само засилват усещането за абсурдност на случващото се днес в организацията, която някога беше създадена като един от инструментите за изграждане на единна, мирна, демократична и успешна Европа.

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *