АкцентСветът

Иран, САЩ и Китай нямат интерес от война, а Русия не е решаващ фактор

Очевидно отново ще стигнем до сблъсък между Тръмп и Байдън. Тръмп вече е доста по-екстремен и говори за крайно радикални мерки, които ще създадат сериозни сътресения в света, което пък ще уплаши част от независимите гласоподаватели. Най-запалените му привърженици ще гласуват за него дори и да е в затвора. Но в една поляризирана политика като американската нещата се решават от не дотам крайните привърженици. В момента главният въпрос е укрепването на южната граница. Републиканците и демократите са на път да постигнат някакво споразумение, което би затегнало режима за влизане в САЩ в посоката, искана от републиканците. Заради интересите си обаче Тръмп отказва да подкрепи това споразумение. И ето как личният му политически дневен ред се сблъсква с националните интереси, което не се харесва на част от по-умерените републиканци. Като цяло външната политика не е водеща в САЩ, коментира в студиото на Алтернативата дипломатът Стефан Тафров.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940


Ситуацията с тримата загинали американски войници е напрегната. Не знаем как ще реагира Байдън. Показвайки мускули може да разпали регионален конфликт. Ще значи ли това обаче пряка атака срещу Иран или срещу подкрепяните от нея групировки. Учудващо би било да се стигне до атака срещу Иран.
Върху изборите в САЩ ще окаже влияние изходът от съдебните процеси срещу Тръмп. Другият ефект, който не се разбира много, е, че тези дела му струват много пари – това са десетки милиони. Губернаторът на Флорида, който отпадна от надпреварата и подкрепи Тръмп, всъщност се противопостави на опитите сметките на Тръмп да бъдат поети от щата Флорида. При демократите е твърде късно да се появи друга фигура освен Байдън. Много хора обаче се страхуват от непознатото – от новия Тръмп, защото той междувременно се промени и стана по-плашещ. И това е от полза за Байдън. Американската икономика върви добре. Рецесия няма, има плавно кацане и растеж.
Иранците полагат неимоверни усилия да се дистанцират от случващото се. Иран и САЩ нямат интерес от война, както и Китай, а Русия не е решаващ фактор. Ударите срещу хутите ще продължат, но няма да доведат до разрастване на кризата. Има международен консенсус срещу тях, така че САЩ са в комфортна ситуация.
Имаше очаквания, че Международният съд ще задължи Израел да спре атаките и да има примирие, но това не се случи, което е добра новина за Израел. Съдът няма никакви средства да наложи решенията си. Излезе и разкритието, че поне 12 служители на ООН са участвали в терористичната атака на Хамас. Голяма част от тях са учители, което потвърждава традиционните израелски оплаквания, че ООН не е неутрална в Газа и помага на терористи. Това слага нови препятствия пред хуманитарната помощ.
В момента в Париж текат преговори за евентуално примирие. Вероятно ще се стигне до споразумение. Израел се стреми да обезглави Хамас. Там вече има по-крайни елементи от Нетаняху, които се опитват да изгонят всички палестинци от Газа и да се спре хуманитарната им помощ. Така се оказа, че Израел пази КПП-то от израелци. Създаването на палестинска държава е далеч, но тази война постави отново въпроса на дневен ред пред израелското общество. Проблемът е с лидерството от двете страни. Трябват нови, по-умерени лица, посочи в заключение дипломатът.

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *