АкцентБългария

В патриотизма няма нищо лошо, ако е просветен. Новият патриотизъм не е дефиниран

Руската пропаганда не е от вчера, не е дори от последните две години – откакто започна войната срещу Украйна. Кампанията започна още през 2012-13 г. именно на фона на тогавашните много мощни антиправителствени и анти-Путин протести в самата Русия, които излъчиха политическите звезди на покойния Немцов, Навални и т.н. Тъкмо тогава Кремъл си даде много ясно сметката, че в самата Русия съществува сериозна заплаха за ефективна промяна на обществото и политическото ръководство, поради което руската пропаганда усили натиска си специално по отношение на външните си стратегически цели, една от които беше България. Епицентърът тогава бяха силните протести. От тогава руската пропаганда пуска корени не само в политическото ни представителство, но и в обществото. Пиковете на тази пропаганда достигат именно когато е най-нужна за руските геополитически интереси и цели. Тя цели едно – да плени умовете и сърцата на колкото може повече хора в българското общество, коментира в студиото на Алтернативата етнологът д-р Евлоги Станчев.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940


Това е дългогодишен и съзнателно поддържан и възпроизвеждан синдром в българското общество през образователната система, архитектурата, наименованията на паметници и площади и т.н., което е силово маркиране на територии. Днешната руска пропаганда се опитва да обхване частични истини, които да обслужват интересите ѝ – Путинова Русия сляпо се идентифицира с тогавашната, което няма нищо общо. Т. нар. второ освобождение през 1944 г. е абсурдно от гл. т. на същата тази пропаганда, защото Съветската армия на практика освобождава България от режима, който тя самата е създала през 1878 г.
Процесът беше жестоко усилен през последните десет години – напр. ПП „Атака“, която изведнъж стана проруска. Дезинформационните кампании на Кремъл успяха да предложат изключително опростен антизападен разказ, паразитиращ върху колективните страхове на обществото ни, като рецептата е, че българският патриотизъм непременно трябва да е консервативен и ориентиран към Антизападна Русия.
Възраждане получи широка политическа подкрепа в контекста на пандемията, където руската пропаганда беше изключително активна. Голяма част от националистите, които подкрепяха „Атака“, се почувстваха наистина излъгани и предадени. Създаде се ниша за прокарване на още по-мощно пропагандно говорене, което съвпадна с популяризацията на социалните мрежи, откъдето основно минава цялата руска пропаганда. Това е триединна формула, формулирана още през 19 в. – народност, православие и самодържавие. Настоящото политическо ръководство се опитва да възроди тази концепция. Едно от основните послания на руската пропаганда е, че ако си срещу режима на Путин и Кремъл, непременно си срещу всичко руско.
Свидетели сме на изключителна историческа неграмотност, на опростено и опростачено виждане на нещата в съвременния контекст. В патриотизма няма нищо лошо, ако е просветен. Руската пропаганда преди всичко е пропаганда на отричането. Същевременно новият консерватизъм изобщо не е дефиниран. В Русия има демографски колапс, проблеми с алкохолизма и наркотиците, което показва, че този нов патриотизъм, който Русия излъчва, е по-скоро за пропагандна употреба, посочи в заключение д-р Станчев.

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *