АкцентБългария

Кризата е в опозиционните партии. При властимащите няма разпад

Бих определил отношенията между институциите [президент – правителство – парламент] като студена война, като комуникация, прекъсната на много места. Кой прав, кой крив едва ли има някакво значение, но и двете страни печелят. През последните години наблюдаваме опитите на президента да изгради собствена структура и не е чудно, че търси реализация през политически партии. Всеки от текущите скандали е опит за отклоняване на вниманието от случващото се, вкл. и този за излъчване на външен министър. Същевременно като в опитен фокус нещата се случват някъде другаде. Това са скандали за вътрешен прочит и на тях трябва да се гледа като на послание към собствените партии и електорат: „Не сме единна коалиция и не сме здрава сглобка. Там сме заради други цели.“. Властта е много по-важна от скандалчетата. На високо ниво те се разбират прекрасно и бъдещето на коалицията не е застрашено поне в следващото деветмесечие. Причината да се разклати тая любов ще е в рязкото нарастване на рейтинга на някоя от политическите партии, коментира в пряко включване за Алтернативата Петьо Цеков, зам.-главен редактор на “Сега”.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Все още сме в рамките на това, че при тези резултати след едни предсрочни избори ще се получи същото и пак ще има нужда от по-широка коалиция, защото ГЕРБ и ДПС няма да са достатъчни, за да направят правителство. Тогава защо им е да развалят правителството, в което имат всички лостове на властта? Целите са ясни. Те са чакани и очаквани. Но ако до края на годината нямаме яснота ще имаме ли пълен Шенген и ще влезем ли в Еврозоната от януари 2025 г., то смисълът на правителството се загубва. Иначе всяко правителство е за предпочитане пред хаоса и безвремието, стига да не е корупционно. ГЕРБ и ДСБ са представители на ЕНП, а ДПС е представител на либералните партии, към които се стреми и ПП. По-европейско правителство трудно може да се измисли. Никой истински демократ обаче не би простил присъствието на Пеевски в тази група. Коя част от това проевропейско правителство стои зад него? Все пак либералите са третата политическа сила в Европа. Европа стои зле с тези политически семейства в момента. Затова се очакват и по-различни изборни резултати. ДПС се върна във времето, когато беше на везната в българския политически живот – прекрасна роля за Пеевски, защото той реално управлява и може да наклонява везните. Очевидно заедно с Доган се справят прекрасно. Когато става дума за власт, принципите изчезват, думите се забравят. Защо му е на ДПС представител в изпълнителната власт, при положение, че във всеки момент може да прокара закон или човек. В момента се разпределят 80-100 души на възлови позиции. Кризата е в опозиционните партии. При властимащите няма разпад. От ситуацията страдат Възраждане и БСП. Възраждане би могла да расте на фона на случващото се в Европа. Бумът на национализма е повсеместен. Възраждане е на път да влезе в семейството на крайната европейска десница и това е естествен процес. Но едва ли ще продължат да растат, макар и да няма кой да им се противопостави. Отново е време за партийно строителство и това ще се види при Левицата, тръгнала по пътя на разцеплението и отлюспването. Българската десница пък позволи на ГЕРБ да се пише дясна партия, припозната от европейските семейства. Очаквам властта да надделее и чак около нова година ще говорим пак по въпросите за ротацията, посочи в заключение журналистът.

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *