АкцентБългария

Ако някоя институция иска да не свърши работа и да не постигне резултати, непременно прави комисия

Ветото на президента беше доста логична стъпка – нямаше как той да не отиграе високата топка, подадена му от НС. Начинът, по който искаха да бъдат въведени промени в Закона за изменение и допълнение на Конституцията, бе не просто спорна, а порочна законодателна практика. Виждали сме я по време на управлението на ГЕРБ, но сега беше неочаквано. Убедена съм, че е по-скоро недоглеждане, бързане. Не може да се изменя този закон чрез промени в преходни заключителни разпоредби на НПК, което противоречи на Закона за нормативните актове. Направиха го, защото имаше празнота. ВСС в момента е в цайтнот по отношение на това да взима и подписва решения, касаещи Бюджета. С тези промени се опитват да върнат Пленума, за да може той, изразявайки волята си, да състави бюджетния безпорядък и процедурите да вървят. Начинът, по който избраха да попълнят излишъка, беше учудващ. Затова и мотивите към ветото са доста стегнати, коментира в студиото на Алтернативата Екатерина Баксанова, магистър по право от Чикагския университет в Лайола, експерт в Правната програма на ИПИ.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Разбирам каква беше логиката за създаването на комисията [разследваща „Нотариуса“]. В крайна сметка единственият, призван по Конституция държавен орган да повдига обвинения е Прокуратурата. А тя се оказва участник в престъпните деяния. Ако някоя институция иска да не свърши работа и да не постигне конкретни резултати, непременно прави комисия. Сигурна съм, че и от тази нищо няма да излезе като резултат. Има два индикатора за това дали тя иска да свърши нещо: да изслуша Невена Зартова и да разгледа казуса с Пепи Еврото. Не съм оптимист, но смятам, че излизането на повърхността на подобни данни винаги е от полза. Това е грандиозен скандал, защото на практика държавата липсва.
Същевременно държавата продължава да налива огромни средства в бюджета на съдебната власт. Прокуратурата ни е на първо място в Европа по съотношение разходи : БВП. Това важи и за съдилищата. Като общество даваме страшно много пари на система, която не функционира. Факт е, че прекалено високите такси могат да ограничат достъпа до правосъдие.
Все пак ДБ легитимираха присъствието си в парламента чрез желанието си да се осъществи по-скоро структурна, а не процесуална съдебна реформа – нормално е фокусът им да е в тази посока. Безотчетността на прокуратурата продължава да е проблем, наред с факта, че тя минава от другата страна и осъществява рекет. Конституцията е жив организъм, съответстващ на случващото се в момента.
Еволюционно вървим по правилния път, но както виждаме има и много работа по професионалния етос. Създаде се достатъчно гаранция хората в съдебната система да се самопочистят отвътре. В момента съдия Цариградска е поставила живота си и този на семейството си под огромен риск. Все още има свободни медии и активно гражданско общество. Надявам се това да е светлината, посочи в заключение Баксанова.

 

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *