АкцентБългария

Политиците най-сетне трябва да се убедят, че прокуратурата трябва да се реформира из основи

Адвокатите сме записани като свободна, независима и самоуправляваща се общност в глава „Съдебна власт“ на Конституцията, защото представляваме една от страните в процеса – наказателното производство. Другата е прокуратурата. Между двете страни отдавна няма равнопоставеност. Сега установяваме, че паралелното поръчково правосъдие, тръгващо от прокуратурата, е заменило реалното дотам, че сме стигнали до фактически отказ от правосъдие, заменено от брокерски сделки в частни клубове с участието на магистрати и съдии (гангстери в тоги), обслужващи поръчки. Паралелно правосъдие не може да има, то само по себе си е престъпление, засягащо интересите на всички български граждани. Очевидно при разчистване на сметки на най-високо ниво е започнало някакво прокурорско правосъдие, при което единият лагер в прокуратурата (представляван от бившия гл. прокурор) е искал да удари другия (представляван от и. ф. гл. прокурор). Имената започват постепенно да се появяват и ако този Гордиев възел не се разцепи, няма да имаме прокуратура, способна да работи по нещо различно от битова престъпност, коментира в студиото на Алтернативата адв. Велислав Величков от инициативата „Правосъдие за всеки“.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Колкото повече осветени зависимости по високите нива има в прокуратурата, толкова повече промени ще се случат в законодателството, които ще ударят тези високи нива. Другият въпрос е как се оповестяват защитени свидетели – на какви нива и чрез какви хора прокуратурата действа като прикриватура. Ако се махне йерархичната, казармената гилотина на гл. прокурор върху дейността на всички прокурори, което трябва да стане сега с новия ЗСВ, тогава в прокуратурата ще се появи някаква смелост да се работи.
Народните представители все още не са избрали Антикорупционната комисия (до 7 януари беше тримесечният срок), а тя би могла също да разследва. Ако участниците в нея имат разследващи функции и работят с неподчинени полицаи, могат да съберат годни доказателства и да ги предоставят на компетентния прокурор. И ако той откаже да внесе обвинителен акт, отказът за образуване подлежи вече на съдебен контрол. И тогава съдът застава над прокуратурата. Въпросната Комисия също ще се избира със 160 гласа, т.е. Пеевски и Борисов не могат да си избират сами хората. За целта ПП-ДБ трябва да изпълнят обещанията си и да си отстояват принципите. Ако това не се изпълни, няма смисъл от правителството и парламента; ако съдебната система не се реформира и прокуратурата не бъде принудена да работи по закон, а не по вътрешни зависимости, виновен е парламентът, защото сме парламентарна република.
Интересува ме най-вече какви факти, имена и взаимосвързаности излизат. Политиците най-сетне трябва да се убедят, че прокуратурата трябва да се реформира из основи. Скандалът [с т.нар. Нотариус] идва да покаже, че никой друг не може да изгони гл. прокурор освен… гл. прокурор. Залозите са два – изборът на новия Съдебен и Прокурорски съвет и изборът на нов гл. прокурор. Миналата година имахме Коледна Конституция, сега може да имаме коледни ръководители в съдебната власт, но е важно коледната изненада да е хубава за обществото, а не за членовете на патер фамилията, посочи в заключение адв. Величков.

 

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *