АкцентБългария

Основният виновник за неспадащата инфлация е паричната политика на централните банки

Вторият пенсионен стълб е капиталов, т.е. без пенсионните фондове, управляващи тези средства, не става, защото те инвестират. 30-40-тодешните инвестират изключително активно, а младото поколение Z още повече. Но хората трябва да правят разлика между инвестиране и спекулиране. При инвестирането говорим за надежден финансов инструмент, както и за риска, доходността и периода, които той носи. При спекулата говорим единствено и само за цена – нагоре и надолу – като при биткойна. Фондовият ни пазар не е критерий, макар да се появяват алтернативи, да кажем банковият депозит. Инвестира се в недвижими имоти, защото банките имат безотговорно поведение по темата – от дълго време предлагат покупката на недвижим имот като алтернатива на депозита, което е много опасно. Банковият депозит е 100% ликвиден, което означава, че главницата му е гарантирана, и има застраховка. При недвижимия имот тези екстри липсват и човек трябва да внимава, коментира в студиото на Алтернативата финансистът Бисер Манолов.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940


Защо масово ипотечните кредити са в левове? Толкова ли е стабилен левовият ресурс? Разбира се, че не. Банката не я интересува на 2% ипотечният кредит, въпросът е в маржа. Но това не се показва публично. Когато пазарът леко се разтресе, изведнъж екстрите отпадат и се превръщат в негативи.
Навън се говори, че инфлацията в момента не изчезва; тя намалява не с темпа, с който очакваха централните банки и това е най-важната тема. Тоест тя няма да спадне и в България, както си мечтаят някои хора. Основният виновник за неспадащата инфлация е паричната политика на централните банки, които ужким се бият с инфлацията. Хората, които са любопитни, но практични, не трябва да докосват биткойна, преди да разберат как функционира системата. Биткойнът не е инвестиция, а спекула от най-висш формат, които децентрализира системата и в следващите години ще набира все по-голямо влияние, посочи финансистът.

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *