АкцентБългария

Ще просперира този, който си осигури квалифициран и мотивиран човешки ресурс

Трябва да следим глобалните процеси и как се позиционираме спрямо тях. Имаме три демографски модела на 21 в., които нямат аналог в предходната човешка история: устойчиво ниските репродуктивни нагласи в развития свят; ускорено застаряване на населението; и глобално разместване на население. В рамките на до 10-15 години България може да се превърне в изключително привлекателно място за живеене. За да е позитивна, съвременната демография има нужда от промяна на условията за живот. Ако те са привлекателни за младите хора, демографията от само себе си ще се оправи. Преобладаващото мнение при младите хора винаги е, че много харесват и обичат България. Харесва ми този здрав консерватизъм на българите, но те не виждат условия да живеят тук и бягат навън. Сега нагласите се променят. Вече дори са обратни. Това не е решение на проблема, но е нещо, за което трябва да се захванем, коментира в студиото на Алтернативата писателят Георги Бърдаров.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940


През 21 в. битката ще е за човешкия капитал. Който си осигури квалифициран и мотивиран човешки ресурс, ще просперира без оглед произхода и религията си. По повод бежанците, Европа носи отговорност с колониалната си система. Ако няма емиграция, за да се запазят сега нивата на пенсиите в ЕС, възрастта трябва да скочи на 73-4 години по данни на ООН. Европа има огромен проблем с бежанската вълна от Африка и Азия и не може да се справи с нея. Бежанците нямат нужното образование и квалификация и дори не искат да се интегрират – бомба със закъснител. Милион и половина на година превръщат Европа в непривлекателно място за живеене. Възможно е това да е шанс за България. Но не виждам разбиране на процесите, а популистко говорене.
Шест процеса определят демографската криза, някои от които са специфично български – свръхвисока смъртност, остър дефицит на младо и активно население и огромните демографски дисбаланси. Стигнахме дотам да въведем термина „демографски пустини“ – 23-5% в България, които до 30 години ще са 70%. Първата крачка е инфраструктура, но на всякакво ниво. Проблемите са сериозни, но са преодолими, посочи в заключение Бърдаров.

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *