АкцентБългария

Склонен съм да простя някои грешки на избраниците ни, но първо те самите трябва да ги посочат

За съжаление не бяха оправдани надеждите на хората, излезли по улиците през 2020 г. Статуквото или онова, което мнозина наричат мафия, има две десетилетия традиции в България. Проиграни бяха много шансове, но освен субективните фактори има и обективни – грешките на хората, на които гласувахме доверие да ни представляват във властта. Обществената сила, искаща промяна, не успя да пребори статуквото. Сега махалото започва да се връща обратно. В момента не виждаме политическо лидерство, но тази сила ще се появи рано или късно. Няма как мафията де пребори общественото желание за промяна. Въпросът е как да стане. Чрез гласа си ние назначаваме хората във властта, но понякога те се изкушават да ни поучават, да се правят на по-умни и накрая се получава грешка след грешка. Това не ги прави мошеници и шарлатани, но е факт, че допуснаха много грешки. Затова е много важно да си посипят главата с пепел и да поискат отново доверието ни. Кому беше нужно Пеевски изобщо да сяда на масата на разговорите? ДП приватизира ДПС в своя полза, за да защити користните си интереси, коментира в студиото на Алтернативата Бойко Ноев, министър на отбраната в правителството на Иван Костов.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940


Смятам, че ролята на ДП се преувеличава – общественото му одобрение е 4%. Вероятно задкулисеуто скоро ще го смени, защото ще им стане неудобен. Никой не иска да се среща с него, освен двама посланици и Борисов, на когото му е жизнено важно да се откъсне от него. Самият Борисов беше на крачка от намагнитването. За да влезеш под санкциите на американското правителство, трябва да има железни юридически доказателства, че си корумпиран, за да може американски президент да подпише директивата. Но освен тези доказателства, трябва да има и политическо основание. За САЩ ДП беше и политически фактор, който влияе лошо на страната. Именно съвкупността от фактори го прехвърлиха в Списъка. Най-важното е, че с политически средства не можеш да излезеш обратно. Оневиняването става през съда. ДП няма да се реабилитира през сглобки и пъчене. Завел е дело в САЩ, откъдето на адвокатите му са им казали да си гледат работата, след което той завежда дело срещу тяхното МФ – „Пеевски срещу Йелън“.
Основен проблем на Борисов е, че много въпроси от политическото му битие останаха неотговорени. Вероятно по много от обвиненията е невинен, но липсват отговори. Същият проблем се отнася и до Василев и Лорер. Ключовият въпрос е какво правим в момента, защото спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се. Склонен съм да простя някои грешки на избраниците ни, но първо те самите трябва да ги посочат – не да ни обясняват, че голямото им постижение е спасяването на три плажа. Важно е да кажат ще спазват ли стриктно два принципа. Първият е борбата с корупцията – ще седнат ли отново на една маса с хора, обявени за корумпирани. Вторият е – никакво сядане на една маса с хора, подкрепящи войната на Путин. Това са червените линии. Само тогава ще докажат на избирателите си, че са принципни хора, които заслужават да бъдат подкрепени. Крайно време е онези политици, които се борят за по-добра пенсия, е време да отстъпят на онези, които ще се борят за бъдещето на децата си. Говоря най-вече за ДСБ. Крайно време е след изборите г-н Атанасов да си подаде оставката, посочи в заключение Ноев.

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *