АкцентРегионът

Българската позиция за РСМ закъсня. Детайлите между София и Атина можеше да се договорят още в петък.

Напълно възможно е Мицковски да стане министър председател на РСМ в края на юни или началото на юли. Силяновска от пет години говори, че няма Северна Македония, че референдума за смяна на името е нелегитимен и т.н. С идването на Никола Груевски по своя характер ВМРО-ДПНЕ се превърна в етно-популистка партия. В края на управлението им през 2016 г. имаше много руски знаци, които подсказваха, че тази партия се русифицира и върви към Белград. Сега виждаме, че Мицковски прекрасно следва тази политика. Дори думите на Силяновска да са само декларации, в крайна сметка те успяха да обтегнат нервите и в София, и в Атина. Поведението ѝ не е случайно и не изключвам възможността тя да продължи с провокациите. Дори премиерът на Гърция се намеси в дебата, коментира в студиото на Алтернативата политическият анализатор Николай Кръстев.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940


Българската позиция закъсня. Детайлите между София и Атина можеше да се договорят още в петък. Не знам дали бъдещият гръцки премиер не си вкара автогол с темата за СМакедония. И той през цялото време говореше, че няма да я признаят и че иска да се преразгледа Преспанският договор. Така се създаде огромно напрежение в кампанията. ВМРО-ДПМНЕ въведе българския елемент още в края на местните избори, когато стана ясно, че точките срещу България могат да носят проценти. Оттогава нататък непрекъснато се говори против българите. Не вярвам, че Груевски ще се върне току-така в страната от Будапеща. Все пак има закон, който не дава възможност да получи амнистия от президента.


Рамката не може да бъде предоговаряна по простата причина, че за това трябва да има нов консенсус. А такъв няма как да има преди европейските избори. Никой няма време да се занимава с РСМ и разширяването. Всичко това в полза най-вече на Белград и на Москва – да се създава напрежение на Балканите. Гледайки регионалната рамка, виждате как Сърбия се намесва във вътрешнополитическите процеси в Македония. Партията на сърбите в РСМ е коалиционен партньор на ВМРО-ДПМНЕ. Как тази партия да има пробългарска политика, как се работи за това местните българи да влязат в Конституцията?! По никакъв начин. Не вярвам, че това ще се случи при този естаблишмънт, който се очертава да управлява страната след началото на юли.


ЕС ясно е казал, че Френското предложение е основата. Не можеш да го предоговаряш, когато не си член на този клуб. Белград даде вече заявки, че иска да работи за регионалната сигурност и стабилност. Шахматна дъска на Балканите вече е пренаредена. Сърбия е в челна позиция чрез проекта си „Сръбски свят“, който е реплика на руския свят. Тя се опитва да създаде по-голямо пространство, където безспорно има място за РСМ. Това за нас е риск, върху който трябва да работим. С това управление в РСМ обаче нямам големи надежди, прогнозира в заключение анализаторът.

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *