АкцентБългария

За да победи демокрацията в Родопите, трябва да победи в София

Демокрацията в България започна с протестите на малцинствата – на помаците и турците, но впоследствие успяха да разделят демократичната общност и липсва център, който да ги събере в демократично общество, защото демокрацията ни все още не е добре развита. Прехода се наложи мнение, че съществуват смесени региони, където хората са с много специфични интереси, и в София това го приеха априори. Шансовете за успех са право пропорционални на положените усилия да се представят реалните интереси на хората. Опитът на хората от смесените райони показва, че техните гласове са важни, но не и ангажиментите, поети към тях. Трябва да създадем механизъм между избирателя и партийните централи, който да дава възможност на избирателите в смесените региони да имат контрол, коментира в студиото на Алтернативата Мустафа Емин, демократ от Родопите.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940


Трябва да съществува политическа коалиция, която интегрира в себе си усилията за демократизация на гражданската нация. Когато имаш свободата да не мислиш за екзистенциалното си съществуване, можеш да гледаш напред и да подготвяш кадри. ДПС са много добри и в това да защитават своите хора.
От всяко едно публично събитие, огласено в медиите, определени партийни централи и политически кръгове се опитват да извлекат позитиви. Целенасочено изпращаното вече 33 години послание е, че няма да те защитят. Има два различни модела на лидерство на ДПС. Когато Доган е бил лицето, той е имплантирал в Движението конкретни икономически интереси. Сега наблюдаваме как Пеевски се опитва да има пряк достъп до изпълнителната власт. Това съвсем различни модели на управление. Кой държи изпълнителната и законодателната власт е ключов за демокрацията. В България де факто центъра на политическата власт се държи от едно малцинство, което оформя правителствения консенсус и то не подлежи на контрол. Няма механизъм местните общности да участват във вземането на решения при разпределянето на средства. Народът няма контролни механизми.
За да победи демокрацията в Родопите, трябва да победи в София. Имаме нужда от трета вълна на демократизация. Първата ни вкара в НАТО, втората – в ЕС. Третата трябва да е изцяло вътрешно политически ангажирана, посочи в заключение Емин.

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *