АкцентАнализи & АлтернативиУкрайна

Инцидентът в Макиевка. Когато коварството става военно престъпление

Игор Федик

През последните няколко дни руските медии активно разпространяват видеоклипове, на единия от които се вижда как руски военнослужещи се предават на украинските отбранителни сили, а на другия – как телата на руските военнослужещи лежат на същото място, където е заснет първият видеоклип. Русия обвини украинските военни, че са нарушили процедурата за предаване на оръжията, и поиска отговор от ООН и други международни организации. Видеото с предаването обаче показва, че един от руските военни проявява коварство, като по този начин извършва военно престъпление и провокира украинските военни да отвърнат на удара.

Какво може да се разбере от видеоклипа

Предполага се, че инцидентът, заснет на видеото, се е случил на 12 ноември в село Макиевка, Луганска област. Вечерта на същия ден в украинските канали Telegram се появи видео, заснето от дрон, на което се вижда как дванадесет тела лежат на земята в двора на частна къща. В коментар към записа се споменава минометен огън, при който са загинали руски войници.

На 17 ноември се появява друго видео, заснето от украински военни директно на мястото на инцидента. На нея се вижда как украински войник лежи на земята и държи оръжието си в част от двора, където се води стрелба. До него стоят още трима украински войници, единият просто стои със свалена картечница, другият проверява двора, а третият – тялото на руския войник. По-късно един от тях се приближава до съседната сграда, където се крият руснаците. Той е прикрит от войник с картечница. След това, вървейки към сградата, той бавно се отдръпва, водейки руските войници след себе си и държейки пистолета си. След това на видеото се вижда как няколко руснаци лежат с лице надолу на земята един до друг, а други, един по един – някои с вдигнати ръце – излизат от сградата и лягат до тях. Украинските войници питат кои от руснаците са офицери и дали всички са напуснали сградата. След това на видеото се вижда как руски войник в по-тъмна униформа се появява иззад ъгъла на сградата, от която излизат затворниците, и открива огън по украинските войници. След това се вижда как украинският войник, който снима, пада или губи кадър, тъй като вероятно е улучен от руския огън. Чува се изстрел и видеото от двора спира. След това във видеото се вижда как украински войник – вероятно този, който е снимал – е евакуиран за медицинска помощ. С това видеото приключва.

Официални коментари и от двете страни

Руското министерство на отбраната нарече публикуването на видеото „ново видео доказателство за избиването на невъоръжени руски военнопленници от украински военнослужещи“. Руският следствен комитет пък образува наказателно дело по членове от НК за убийство на двама или повече души, жестоко отношение към военнопленници и използване на забранени средства и методи във въоръжен конфликт. Руският омбудсман и генерал от полицията в оставка Татяна Москалкова заяви, че се е обърнала към генералния секретар на Съвета на Европа, директора на БДИПЧ на ОССЕ, експерт от Специалната комисия на ООН и ръководителя на Комитета за предотвратяване на изтезанията на Съвета на Европа с молба да „осъдят тези действия и да поискат разследване на извършените престъпления и наказване на отговорните лица в рамките на правомощията си“.

Официалната руска позиция беше подкрепена и от руски опозиционери (включително сътрудници на хвърления в затвора активист Алексей Навални) и политически активисти, които поискаха разследване.

Мисията на ООН за наблюдение на правата на човека в Украйна заяви, че е запозната с видеото и ще започне международно разследване на случая.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




От своя страна комисарят на Върховната рада на Украйна по правата на човека Дмитрий Любинец заяви, че руските военни са инсценирали капитулация, като по този начин са извършили още едно военно престъпление.

Известно е също така, че Луганската областна прокуратура е въвела информация в Единния регистър на досъдебните разследвания относно коварството, извършено от руските военнослужещи. Започнато е наказателно производство за нарушаване на законите и обичаите на войната.

 В изявление на украинската генерална прокуратура се казва, че след медиен мониторинг е станало известно, че руски военнослужещи в село Макеевка, Луганска област, са открили огън по украински военнослужещи, имитирайки тяхната капитулация. Подобни действия са забранени от международното хуманитарно право.

Центърът за комуникационна и информационна сигурност към украинското Министерство на културата и информационната политика също твърди, че руснаците са извършили провокация, като са използвали оръжие срещу украински военнослужещи, докато са се предавали, и добавя, че подобен опит за вероломство е забранен от член 37 от Допълнителния протокол към Женевските конвенции от 12 август 1949 г.

Този член, свързан със защитата на жертвите на международни въоръжени конфликти (Протокол I) от 08 юни 1977 г., забранява убийството, раняването или вземането на военнопленници чрез прибягване до коварство. Предателството се определя като всяко действие, целящо да вдъхне доверие на противника, като го накара да повярва, че има право или е длъжен да предостави защита съгласно международното право, приложимо при въоръжен конфликт, за да предаде това доверие.

Какво казват военните експерти

Военните експерти, които коментират инцидента, са съгласни, че убийството или раняването на предал се войник е военно престъпление. Въпреки това измамата при опит за капитулация, и по-специално откриването на огън от един от пленниците, е също толкова военно престъпление.

„Според международното хуманитарно право този подход попада в обхвата на „забранените методи на борба“, или по-точно на перфидността – симулиране на намерение за капитулация – и следователно представлява военно престъпление“, казва Улф Щайндл от Австрийския институт за европейска политика за сигурност.

Италианският военен анализатор Томас Тайнър твърди, че само руснакът, който е открил огън, е извършил военно престъпление.

„…Предаването на вражеските сили, които са повече от собствените, се обявява по време на обучението и се извършва в съответствие с процедурите. Украинските военни са спазили процедурата и благодарение на това те са живи.

Ако врагът иска да се предаде, но има количествено превъзходство, кажете на вражеските войници да се придвижат невъоръжени и с вдигнати ръце до място пред една или две от вашите картечници. Накарайте всички вражески войски да легнат. Ако някой от тях промени мнението си, той е под прицела на картечаря и може лесно да бъде неутрализиран. А задачата на картечаря е да стреля незабавно, ако вражески войник се движи без разрешение. Когато всички вражески войници са на земята, ги извиквате един по един на място зад картечницата… Един по един извиквате вражеските войници, претърсвате ги, слагате им белезници и ги поставяте отстрани на картечницата. Продължете, докато всички вражески войници бъдат претърсени и оковани с белезници. Това се преподава!

От военнослужещите се очаква да спазват тази процедура, за да гарантират своята безопасност. Украинското подразделение вдига картечницата си, нарежда на руснаците да се придържат към протокола и всички ще са живи, ако последният руснак не е решил да ги убие, откривайки огън.

Автоматчикът постъпи така, както беше обучен – веднага откри огън, за да се увери, че няма опасност за руските войници на земята. Залавянето на по-малки единици в по-големи е опасно и за двете страни, затова това се практикува при обучението. Единственото военно престъпление е, че руският войник е открил огън. Той взе със себе си всичките си другари, принуждавайки украинския картечар да си свърши работата и да открие огън“, коментира Тайнър.

Израелският военен анализатор Игал Левин е на подобно мнение. „В тази ситуация ответният огън на ВСУ е повече от оправдан, тъй като никой не знае кой от предалите се е скрил оръжия и гранати. Това не е екзекуция, окупаторът, който сам е открил огън, е убил отряда си“, каза Левин.

The Insider помоли офицер от украинските специални операции да коментира видеото. Според него случилото се отговаря на логиката на битката: украинските бойци – на видеото има няколко от тях – е можело да бъдат убити, когато руските военни внезапно откриват огън откъм ъгъла. „Мисля, че руският войник е направил опит да освободи бойците си. Той прецени ситуацията и шансовете си, прецени, че има възможност да ги освободи, и се впусна в борбата. Това е война, и двете страни правят обмислени ходове. Никой тук не може да бъде обвинен в нарушаване на правилата и обичаите на войната. Едно от правилата за близък бой гласи: ако част от единицата е сложила оръжие, но цялата единица не се е предала, тя трябва да бъде унищожена в пряк бой. Това означава, че част от тях са сложили оръжие, а друга част не са, като единицата се счита за унищожена или не напълно унищожена. Всичко се случи като военен сблъсък. Това не беше екзекуция“, казва събеседникът.

Видео, което обслужва руската пропаганда

Трябва да се отбележи, че популяризирането на историята с „разстрела на руски военнопленници“ стана няколко дни след като в Русия беше популярна друга новина – екзекуцията на бившия пленник и член на ЧВК „Вагнер“ Евгений Нужин, който се предаде на украинските военни, след като беше изпратен на война в Украйна. Главата на мъжа бе разбита с чук. Следователно, разпространявайки видеото с „екзекуцията“ на руските пленници и коментирайки го по подходящ начин, кремълската пропаганда иска по този начин да засили ефекта от историята на екзекутирания Вагнер и по този начин ясно да покаже на своите немотивирани военнослужещи, че предавайки се в плен, те всъщност подписват смъртната си присъда.