АкцентСветът

Срещата в Швейцария беше първият слой от павирането на пътя. Всичко зависи от случващото се на бойното поле

Срещата в Бюргенщок беше удар за Путин по едно основно направление – той не признава Зеленски за легитимен, защото на 20 май му бил изтекъл мандата. Оказа се, че го признават 100 от общо 163 страни и организации в света. Не подписаха само шепа държави. Подписаха обаче Сърбия, Унгария и Словакия. Дори Турция и Израел. Получи се доста представителен форум и това е големият удар по престижа на Кремъл, чието предложение за мир Рюте нарече буквално „лайняно“. Путлер не е желан след поставените от него условия. Те само показват, че той иска да продължи войната както досега. Отстъпи ли от условията си, това ще бъде възприето в самата Русия като поражение. По своята арогантност ултиматумът му напомня ултиматумът му отпреди 24 февруари 2022 г., когато поиска присъединилите се към НАТО страни след 1994 г. да напуснат алианса. Оказа се, че го е отправил, за да опипа общественото мнение в самата РФ, коментира в студиото на Алтернативата журналистът и блогър Иво Инджев.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940


Българската позиция в Швейцария не се вижда. Нямаше как на Радев да му се получи и там нещо подобно като в Литва. Затова и отиде Главчев. Сега е интересно кой от двамата ще отиде на генералната асамблея във Вашингтон. Решенията в Бюргенщок имат за цел да покажат някаква обща нагласа спрямо конкретен проблем. В случая беше важно да се види, че украинската инициатива е уважена от много държави. 80 държави не могат да бъдат вкарани от Кремъл в клишето „колективен Запад“. Самата поява на Индия там е много голям успех. А тя не можеше да не отиде, след като Китай отказа.
БРИКС е пожелателна организация. Тя няма устав, такси, обща валута и т.н. и е като фирма, която се опитва да контрира Г7. Опитват се да омаловажат срещат в Швейцария, защото не бил отишъл Байдън. Финалният документ все пак подкрепи да бъдат върнати украинските деца, да се позволи на Украйна да търгува свободна с трети страни, да спре руският терор в морето, Украйна да си възстанови суверенитета си върху ядрените централи и т.н. Не се споменават спирането на огъня и компенсациите за Украйна, което е компромисно спрямо колебаещите се държави.
Путин се опитва да обедини десните в Европа, а не левите, защото самият режим в Русия е диво капиталистически, но Мелони много му разваля играта. Случилото се в Швийцария поставя основата за бъдещи стъпки.
Украинците не воюват на талази както е било през ВСВ, за да ги удариш с ядрено оръжие. Не вярвам да се стигне дотам, защото Путлер е предупреден от Запада. Смятам, че Украинците ще си отвоюват дори Крим. Настъпателни са последните дни по унищожаване на средства за ПВО на полуострова. Очаква се да взривят и Керченския мост. Формира се корпус от чуждестранни доброволци – пилоти на F16. Срещата в Швейцария беше първият слой от павирането на пътя. Всичко зависи от случващото се на бойното поле. Подкрепата от Запада се засилва, посочи в заключение Инджев.

Product Image

Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *