АкцентБългария

При ремонта в АЕЦ-а е допусната дилетантска некомпетентност – наниз от човешки грешки

Не трябва да използваме думата „авария“, нека да използваме „събитие“. За мен случилото се има потенциално опасни последици в няколко направления. Показва въпиеща некомпетентност при изпълнение на обичайни действия. Потенциалните последици обаче не са за пренебрегване и са доста опасни. Демонстрира се неспособност на хората, занимаващи се с оценка херметичност на тръбичките на парогенераторите, да ползват това, което им е доставено. Съществува метод за вихро-токов контрол. В последна сметка се оказва, че има проблем с разчитането на данните и се потвърждава, че не могат да ги тълкуват правилно. По тази причина трети път блокът се спира. Има два метода за контрол на херметичните тръбички, както и технология и процедура, които се следват. По-надеждният е чрез вихро-токовия контрол. При този ремонт е допусната дилетантска некомпетентност – по-скоро наниз от човешки грешки. Грешката им е, че са се опитали да натиснат малко със сгъстен азот от друго място, така че да се изпразни по-бързо колекторът. Но тази операция се прави в нормални условия. Ако при такава ситуация се допуска грешка, представете си какво става при истинска авария! Но вместо нивото в колектора да пада, блика нагоре и облива парогенератора от външната страна и това е, което носи огромен риск. Защото разтворът е корозионен и киселинен, коментира в студиото на Алтернативата проф. Георги Касчиев.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Парогенераторът е от черна стомана, боядисан е с боя, но тя не е наплавка. Върху него има топлинна изолация. Всичко това се облива с огромен сноп такава вода. По външната страна вече има забележими износени места. Борната киселина е трудна за почистване. Тук трябва да се намеси ДАНС. Не е истина, че това не е първият случай, в който парогенератотърът се залива. Това е първият такъв случаи и затова е толкова тревожен. Опасно е, защото по парогенераторът има места, които не можеш да достигнеш и е трудно да го измиеш и изчистиш. Намират експерт от Уестингхаус, пращат му данните от вихро-токовия контрол. Поискали консултация, но не изчакали резултатите и решили да затапят три тръбички и да затворят и да пуснат парогенератора. Според експертизата на американския експерт обаче, трябвало да се затворят още девет тръбички. И настава чудене – ни напред, ни назад. Сега се чакал изборът на патриарха, които трябва да реши въпроса. Цирк.
Нищо не правим с оборудването на АЕЦ Белене. За какво ѝ е на Украйна, тя вече е разрушена страна. Пълен абсурд е сега да строят реактори. Вероятно ги искат за резервни част. С това пък на нас, което до момента ни е доставено, не можем да изградим нито един реактор. Липсва комплектност и гаранции за качеството на изработката на самото оборудване, посочи в заключение проф. Касчиев.

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *