АкцентРегионът

Сръбският вътрешен министър и Патрушев сключват тайно споразумение за споделяне на руски опит в борбата срещу „цветните“ революции

Сръбският сайт Danas.ru и руският сайт Meduza.io разкриват интересни данни около визитата на сръбския министър на вътрешните работи Александър Вулин в Москва през май т.г., когато предава на секретаря на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев записи от разговорите на участниците в семинара на руските депутати в градски думи, проведено в Белград.

Записът на събитието, според сръбското издание, е направен от Агенцията за сигурност и информация на Сърбия. 

Самите участници във форума, според Медуза, отбелязват, че това е бил редовен цикъл от политически лекции. „Надявам се, че Николай Платонович ще се интересува от четене на стенограми от лекции по общинска икономика и правно подпомагане на предизборните кампании.“, каза опозиционерът Владимир Кара-Мурза, един от организаторите на събитието от организацията „Отворена Русия“. 

Кара-Мурза отбеляза също, че друг организатор на събитието, Андрей Пивоваров, е бил задържан две седмици по-късно и арестуван по обвинение за участие в дейността на „нежелана организация“.

На 3 декември Вулин отново лети до Москва и отново се среща с Патрушев. По време на новата среща той подчертава необходимостта от съвместна борба срещу „цветните революции“.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




Според порталът DIrektno, по време на срещата, двамата се договарят за формирането на съвместна руско-сръбска „работна група за борба срещу цветна революция“, която има за задача да предотвратява масови демонстрации и да упражнява постоянен контрол на опозиционни активисти, неправителствени организации и независими журналисти, близки до опозицията.

Ведната след срещата на Вулин с Патрушев, според портала Direktno, в края на месец май 2020 година, според руската инструкция, правителството на Сърбия предприема кампания за публично преследване на журналисти и активисти на най-известните и независими сръбски неправителствени организации. Образувани са производства по законодателството срещу пране на пари и финансиране на международния тероризъм. 

Сред организациите са Независимото сдружение на новинарите в Сърбия, Центъра за разследваща журналистика – CINS, Балканска мрежа за разследвания BIRN, CRTA, Асоциацията на местните и независими медии, Училището по журналистика в Нови Сад. Европейското движение в Сърбия, Центъра за хуманитарно право, Граждански инициативи, Граждански център – Войводин, Младежка инициатива за човешки права, Бюрото за социални изследвания (BIRODI), Адвокати – Комитет за правата на човека (YUCOM), Центъра за евроатлантически изследвания (ОЕСУ), Център за международно сътрудничество и устойчиво развитие, Център за върховенството на закона, Белградския Център за политика за сигурност, Белградския Център за правата на човека, ЛИБЕК, КАНВАС, Националната коалиция за децентрализация, Хелзинкския комитет за правата на човека.

Руският модел за справяне с опозицията обаче не може да се приложи пряко в Сърбия, заради съпротивата на обществеността, и въпреки усилията, според тогавашния директор на Дирекцията за превенция на изпирането на пари, нищо особено като резултат не се получава,

На срещата си с министър Вулин на 14 май тази година, Патрушев му благодари записи на разговори на срещата, която се провежда преди това в Белград. Членовете на „Отворена Русия“, имат проблеми да се съберат в Русия, поради което избират Белград за среща и заради липсата на визи за влизане в страната.

Според Direktno, тайното споразумение между Вулин и Патрушев, руската страна поема ангажимент да сподели всички знания в борбата срещу кибер революция – борбата с мрежи, улични протести, както и всички други известни и начини на потискане на свободата на мисълта и правата на човека. 

Последните разкрития на Direktno, Danas и Meduza, за тайно споразумение между силовите структури на Сърбия и Русия, за сътрудничество в борбата срещу цветните революции, хвърля ценна светлина върху последните акции на сръбските власти срещу опозицията в Сърбия.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *