АкцентБългария

Зад всичките ни проблеми стои дългогодишната злоупотреба с публичния ресурс – корупцията. Нужен е опит за фронт

По повод днешното изявление на Пеевски, да кажем, че жанрът да се появява политически лидер с трудови колективи зад гърба си го въведе Борисов. Най важното от тази история е подаването на сигнали от граждани и организации, след което прокуратурата започва безконечни разследвания, служещи единствено за медийно злепоставяне. Трябва да се следи изкъсо кога ще се включи и. ф. Сарафов. На заден план – от Капитал разполагаме с писмо до Посланическия корпус, в което от тясното партийно ръководство на ДПС обясняват как Доган е свързан с Русия и се опитва да провали единствения опит за възможно евтоатлантическо мнозинство. Изпратено е ден-два след провала на кабинета „Желязков“. За пръв път се вижда подобна атака към Доган. Едното ДПС е по-суфистицирано – говореше за обръчи от фирми, „Аз съм инструментът на властта“, казваше Доган, а другото говореше „Аз съм новото начало и аз ще избирам мин.-председателите.“. С отстраняването на Местан темата „По-близък ли е отколкото трябва един политик на чужда държава?“ секна. В момента нещата са качествено различни, коментира в студиото на Алтернативата журналистката Полина Паунова от „Капитал“.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940


Лидерска битка в ГЕРБ е невъзможна, но ГЕРБ загуби 130 хил. гласа. Това, че оттам не са казали официално „Загубихме ги заради близостта ни с Пеевски“, не означава, че не го говорят и мислят. И това е качествено нова ситуация. Кога ще бъде официализирано и Борисов ще успее ли да потуши напрежението както винаги досега, не е ясно. Видя се обаче, че в кампанията ГЕРБ и ДПС поемаха заедно ангажименти. Видимо е, че крилото ДПС-ДП и ГЕРБ работят много добре заедно.


След изборите Радан Кънев оспори въпроса да лидерството в ДБ – дали либерално демократичното представителство да бъде единен субект или коалиция. Разрешаването на въпроса предстои. Както и на това ще се търси ли обединение с други формации или отделни хора. Не виждам яснота там. Очевидно всички партии са тясно свързани с лидера си, но ако пък разчитат само на него, това е конструкция с глинени крака и не е добре. Но това е разговор въобще да политическата система.


Ръководството, с което лидерите на БСП се ограждат, винаги унищожава самите лидери – процесът е от години и Нинова не прави изключение. Няма развита европейска държава без модерна и силна левица. България трябва да си търси левицата и дали БСП ще участва в това търсене, зависи какво лице ще си избере – пропутински или цивилизован лидер. Иначе ще гаснат бавно. Като СДС. Величие е циркова програма. Ако Радев напусне предсрочно поста и оглави политически проект и съобщи важни послания, може да се получи. Ако си умува в президентството и сложи някакво сламено същество отпред – това вече ще сме го гледали и е доста скучно. Единственият вариант Радев да има успех е да слезе сега от поста си. Не може да се прецени доколко ще е трайно и какъв вид партия ще предложи. Зад всички проблеми на България стои дългогодишната злоупотреба с публичния ресурс – корупцията. Трябва да се направи опит за фронт, какъвто се случи във Франция. Видяхме, че е възможно, посочи в заключение Паунова.

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *