АкцентБългария

Контролът по процеса на гласуване не бива да се оставя в ръцете на частна фирма. Където е стъпила СМАРТМАТИК, е произвела скандал

Наблюдаваме всевъзможни елементи за преборване на противника, но аргументи няма – нито „против“, нито „за“ – и това е проблемът. Разговорът съзнателно се измества към технологията и се отмества от обществения фокус. Само в България се водят безкрайни обсъждания, именно за да се изместят акцентите. Има няколко мита, които се въртят из общественото пространство: 1) Кой в Европа гласува с машини и кой – не. Държавите в Европа, гласуващи с машини, са Албания, България, Франция и Русия; 2) че Немския конституционен съд бил забранил машините, което е невярно, защото той не го забранява по принцип. Това коментира в студиото на Алтернативата проф. Красимир Калинов, бивш член на ЦИК.
Наскоро излезе доклад на Института за модерна политика в опит да се анализира изборният процес при машинното гласуване в 17 точки, много от които не се прилагат у нас.
Важна е флашката, която отива в ЦИК и в РИК. Какво има в нея – никой не знае. Процесът на доказване честотата на работа на машините в България не е докрай изяснен. Фундаментални неща се споменават бегло в Закона, а това е загуба на доверие в процеса.
Една от основните забележки е, че контролът по процеса на гласуване не бива да се дава в ръцете на частна фирма с неустановени политически пристрастия.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





В САЩ имаше демонстрация как за 15 мин. група младежи успя да пробие всички защити на машината и да манипулира резултата. Информация може да се унищожи дори посредством магнит. Говорим за машини, които не са свързани с интернет. Начинът, по който е реализиран процесът в България, го прави непроверяем. В докладите на международните институции са описани правила за следване.
Следващият мит е за недействителните бюлетини, за които се твърди, че били 14-15%. Лъжа или невежество. Процентът е същият като при изборите с бюлетина – средно ок. 5%. Измамите при хартиеното гласуване стават и при всеки друг вид гласуване. Променя се само тактиката, с която се купуват гласове. Кой е отменил корпоративния или семейния вот? Те не се влияят от начина на гласуване.
Нито съм „за“, нито „против“ дадена технология. Аз съм „за“ нещата да се обсъждат на експертно равнище, а не по късна доба от хора, които си нямат понятие.
Най-лош е смесеният вариант за гласуване.


През 2019 г. по поръчка на ЦИК доклад на Сова Харис проучи всички видове машини по целия свят. Американските по нищо не се различават от венецуелските. Където е стъпила СМАРТМАТИК, е произвела скандал. Машините тук са с остаряла филипинска технология. Американските предлагат повече защита и потребителски интерфейс, но са и два път по-скъпи. При все това те няма да решат нито един от проблемите у нас.
Съставът на ЦИК винаги е бил 21-23 души. 25 е оптимален брой. Общественият съвет не е от значение и никой не се съобразява с него. Редно е да се види доколко видеонаблюдението съответства на законите на страната. Такава практика има само в Русия. При 12 хил. секции кой какво ще наблюдава и как ще го анализира? Район „Чужбина“ е двусмислен въпрос и е редно нещата да се обмислят добре. Изборният кодекс се нуждае от сериозно разтърсване. Юристи твърдят, че подредбата на материята вътре не отговаря на юридическите правила. Трябва да се махне безобразието „не подкрепям никого“, което съществува само с цел изчисляване на избирателната активност; правото депутати да водят две листи. Преференциите са безсмислени по своята същност и решават единствено вътрешнопартийни проблеми. Много неща от Изборния кодекс трябва да се махнат или изпипат.
Предлагам да се промени законът за партиите, да има вътрешнопартийно гласуване при изработка на листите и при преференциите първият да не събира всички преференциите на хората, които не са отбелязали.
Разговорът за начина на гласуване е чисто политически. Сметките са без кръчмар. Но не начинът на гласуване отблъсква хората, а разправиите и безумните политици, обобщи в заключение проф. Калинов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *