АкцентБългария

Битката е за бъдещето

Днес е последното предаване от четвъртия сезон на “Алтернативата” преди лятната ни пауза. В това предаване искам първо да перифразирам един филм от 70-те („Телевизионна мрежа“ с Фей Дънъуей за справка): „В момента има цяло поколение, което не знае нищо друго извън това, което чува от медиите. Социалните мрежи качват и свалят президенти, папи, премиери. Те са най-могъщата сила в целия безбожен свят. Горко ни, ако попаднат в ръцете на неподходящи хора…”


Онзи ден, в деня на полуфинала между Испания и Франция се случиха още две неща – Руската армия бомбардира детската онкоболница в Киев, а съпругата на Навални беше осъдена дистанционно като терорист. Настоящи и бъдещи жертви… У нас живеем в собствен балон, извън света. Имаше някаква приглушена декларация на Външно министерство за болницата, но нито един от политическите ни лидери – ни партиен, ни институционален – президент, премиер, не даде знак, че трагедията го засяга. Медиите също не ги споменаха, и така компрометираха собствената си мисия – като заглушават важното, значимото, това, което би имало трайно отражение върху живота ни. Всеки може да се кичи с етикети – атлантик, европеец, емпат, но само действията доказват съдържанието.


Затова уважавам и ценя всяка луда глава, която не се примирява и стърчи с желанията си и амбициите – и затова тук ви призовавам /на екран/ да участвате в протеста пред президентството в понеделник от 19 часа, който се организира от Мати Украина и Боец. Аз ще бъда там и се надявам да ви видя. Както и всички други, разделени от избори и оценки хора на голямото демократично мнозинство – защото само енергията на Улицата може да озапти ексцесиите на статуквото. Това беше вярно и преди, остава вярно и сега.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940


Приключваме сезона в момент, когато целият свят е под напрежение и всичко се движи и конкурира: едни съревнования вдъхновяват и окуражават – това са битките по футболните полета, други – по военните фронтове извикват анти-Христа в нас.


И него трябва да опитомим. Готови сме да се съревноваваме с медиите на задкулисието, но да виждате някъде поне нещо като равен шанс или равен достъп. Оставете черните списъци, които отделят благонадеждните от черните овци. Проблемът е, че в текущата криза, която тепърва ще се развива и ще достига непознати дълбочини с тектонични последици, вие отново ще имате нужда от другото мнение, извън официозите и централните медии. Дори в най-смелите си предавания, които понякога виждате, отново имате червени линии на допустимост и благонадеждност. Искате нови лица в политиката, трудно ще го постигнем, ако няма и нови лица от екрана. Преди пет години, решихме с приятели, че няма да приемем това, което ни се предлага като съдба или воля свише, ще започнем собствено предаване, което да носи светлина и съзиданието, добро и вяра, което да наречем Алтернативата.


Какво постигнахме – имахте другата гледна точка, която в такива трудни времена ви дава кураж, че силите на мрака не са абонирани за успеха и властта. Разкрихме вредни дезинформационни наративи, говорихме с нашите гости за корупционни схеми както в политическия, така и в медийния пейзаж. Вижте и днес – Жоро Илиев, кметът, трябва да бъде в централните медии, защото битката му за живот е лична, но тази за социална справедливост е обща. Но вместо да проявят внимание, силите на мрака го атакуват. Кой друг ще ви каже какво стои зад кризата в енергетиката и фалита на Булгаргаз, скритите схеми в Турски поток и договора с Боташ. Не сме единствени на това поле, но сме сигурни, че някои неща ги правим най-добре, или достатъчно добре, за да бъдем полезни за вашата информираност и за вашите избори.


Моля продължавайте да ни подкрепяте през цялото лято – откриваме кампания за набиране на средства за Алтернативата до първото ни предаване, което ще бъде на 9 септември – понеделник.


Ще продължим да отстояваме ценностите, които ни обединяват със зрителите, защото изходът от тази криза може да се окаже съдбоносен за години напред. Битката е за бъдещето, в което Пеевски иска да ви управлява, както го е правил Доган през миналите 35 години.

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *