АкцентСветът

Азербайджан не разполага с излишен газ. Всички договори на страната са до 2030 г.

Виждали сме и успешни искове към Газпром – например, преди началото на военните действия, от компания, доставяща руски газ на Словакия. При по-скорошните искове има такъв на полска компания, на която Газпром трябва да изплати около 14 млрд. евро, защото арбитражните съдилища взеха решения срещу нея. Колкото до иска на българските потребители на газ, перспективите за спечелване на делото са много добри. Друг е въпросът, че Газпром няма намерение да плаща. Когато поляците разбраха, че няма да си получат парите, обявиха, че могат да наложат запор върху финансите, които други потребители на газ плащат на Газпром. Австрийска компания обяви, че може да спре изцяло да получава руски газ, тъй като парите за него ще бъдат арестувани от поляците, германците или от българите, които са победили в арбитража. Друг е въпросът, че в този случай Газпром ще трябва изцяло да спре доставките на газ към Европа, тъй като плащанията няма да влизат в Русия, коментира в пряко включване за Алтернативата Михаил Крутихин, водещ анализатор на руския енергиен пазар.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Сблъскват се две юридически системи, а с Русия ситуацията е такава, че руските партньори не са договороспособни и липсва доверие.

Азербайджан не разполага с излишен газ. Всички договори на Азербайджан са до 2030 г. Ако има нарастване на добива, тези количества ще тръгнат за Италия по газопроводите. Откъде ще се намери газ за прекарване през Русия и нататък през Украйна? Това е опит за измама.

Контактите ми в Газпром твърдят, че сега руската страна е много заинтересована да продължава транзитът през Украйна. Дори руското ръководство на Газпром е готово да се съгласи със схема без всякакво транзитно споразумение с Украйна да изпълняват договорите си с австрийските, словашките и чешките фирми. Ще продават този газ на австрийците на територията на Русия, а след това австрийците ще сключват договори за транзитиране на газа с газо-транспортната система на Украйна, т.е. Украйна ще получава газ не от Газпром, а от компанията, която разполага с този газ. Има и вариант украинското правителство да каже, че в условията на война то не може да продължава да транзитира газ през територията си. В Австрия, Чехия и Словакия действат проруски лобита. Главният им аргумент е, че не могат да се скарат с Путин, защото им дава газ на добри цени. В тези страни се създават специални комисии, които работят върху това да се откажат от договорите с Газпром. В ЕС е приета резолюция, приканваща за 2025 г. да бъдат спрени покупките на газ от Русия.

С газовите кладенци нещата са по-лесни отколкото с петролните. Те могат да бъдат временно запечатани или да работят само половината сондажи, а после другата половина. Но газът си остава под земята и не отива в хранилища – просто не се добива. Перспективите да бъде изпратен някъде са слаби. Малки обеми ще се изпращат към Казахстан и Узбекистан, но това не замества Европа. Самият Иран е износител на газ и изпраща част от газа в Турция и Ирак. Но това са незначителни обеми.В отчаяна стъпка руската страна чака 2027 г., когато руският газ ще бъде забранен в страните членки на ЕС, вкл. в Унгария. Газпром се опитва да направи отстъпки от цената, за да запази минимални позиции в региона. Ако бъде спрян транзитът през Украйна в края на тази година, Газпром ще остане с 16 млрд. в година и вероятно ще може да ги прехвърля в Европа. Но колко ще продължи това е сериозен въпрос. И там по политически причини никакви отстъпки няма да помагат, посочи в заключение експертът.  

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *