АкцентБългария

Ако нямаме умения да се ориентираме в информацията, сме декласирани от света

Асоциация „Родители“ съществува от 2001 г. Фокусът ни е върху всички хора, които се грижат за децата, както и върху връзката им с тях. Една от програмите е „Да бъдеш баща“. Работим чрез обучения, кампании и инициативи. Помагаме да се подобрят условията, в които хората се грижат за децата, борейки се за едно спокойно родителство и давайки приземена перспектива за него. Има родители, които интуитивно подкрепят промените в Закона за училищното образование, но има и такива, които са категорично срещу тях. Един учител, решил да проведе ясно обучение по развитие на тялото в тинейджърска възраст, може с лекота да бъде атакуван от свой колега, който не го харесва, което само по себе си представлява покана за доноси. Не разбирам откъде очакваме децата ни да научават за секса, защото лесно мога да кажа откъде го правят. Промените са директен копи-пейст от руския закон за образованието. Защо копираме чуждо законодателство?, реторично запита студиото на Алтернативата Давид Кюранов, социолог от асоциация „Родители“.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Днешният свят е свят на информация. Ако човек няма умения да се ориентира в нея, той е декласиран от този свят. Законът прави децата ни неспособни да излязат на глобалния пазар. Антикампанията срещу Истанбулската конвенция бе отлично подготвена, дотам че самите деца започнаха да се обиждат на „джендър“ с контекст на „хомосексуалист“.  В този смисъл тя натисна правилните бутони. Самата реакция се разпростря до повърхностни неща.

Много важно е да не подхождаме към тези неща със страх. Страхът облича темата за ЛГБТИ така, че като родители си въобразяваме, че така децата ни могат да станат хомосексуалисти. Ключовият проблем на тази система е, че тя твърди, че е ориентирана към детето, но всъщност е ориентирана единствено към себе си – например както започне учебната година, така и да свърши. Нещата се правят на парче, без да е ясно към какво е ориентирано това парче. Петте въпроса, които разглеждаме, са категорично ориентирани към благоденствието на децата. Освен това далеч не ги поставяме за първи път. Нужна е стратегия за развитие на младите хора и имаме разписана не една такава. Много училища в момента питат как да подхождат към новия Закон за образованието и яснота липсва. Учителите сравнително рядко надигат глас. Тук обаче го направиха, колкото и неясните действия на администрацията да пораждат страх, посочи в заключение Кюранов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *