АкцентБългария

Категорично се нуждаем от професионална изборна администрация

Възможно е някой да спре процедурата по избор на главен прокурор. Съществува легитимен правен способ. Министърът на правосъдието вече каза, че няма намерение до номинира кандидат, което поставя нещата на плоскостта както беше при Гешев – ще имаме конкурс с един кон. Редно е да се поиска тълкуване от КС на един от новите параграфи в Конституцията, който въвежда определени ограничения по отношения правомощията на заварения ВСС и колегиите му. Тук големият въпрос е може ли при това положение колегиите да номинират, а Пленумът да произвежда избори, както и може ли ВСС с изтекъл мандат да провежда избор за гл. прокурор. Ако се случи така, че КС допусне и образува дело, то процедурата, която беше възобновена, трябва веднага да се спре, коментира в студиото на Алтернативата Петър Славов, доктор по конституционно право.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Има голям проблем, който повечето политици игнорират при органите с изтекъл мандат, които продължават да упражняват правомощията си до избора на нов, и това води до тази колективна безотговорност. Те не знаят дали утре няма да бъдат сменени, което ги кара да мислят ден за ден. Липсва перспектива и стратегия за развитие, преследват се чисто тесни интереси на самите членове. Не е от голямо значение дали вършат нещо, но всеки ден е бонус. Инспекторатът кара вече трети мандат без реално да е избиран. За съжаление много колеги си позволяват това решение да го прилагат по аналогия с ВСС. Решението е с особено мнение то на авторитетни юристи като проф. Семов, проф. Стоилов и др., които не приемат мнението, че конституционен орган с конституционно опреден мандат би могло да бъде поставен в същата хипотеза – докато не бъде избран другия продължава да си изпълнява правомощията настоящият.

ВСС не се избира пряко от Парламента, а само една част е от т.нар. парламентарна квота, една част е от съдебната власт, т.е. по различен начин се конституира този орган спрямо Инспектората към ВСС, но приложено към един гл. прокурор, можем да се окажем в хипотезата с вечен такъв. Проблемите се трупат и когато НС и други държавни органи не си изпълняват правомощията сме свидетели на случващото се. Сарафов не е номиниран, но е много възможно до се повтори сценарият с Гешев, който до последно обясняваше, че 99% е сигурен, че няма да се кандидатира и изведнъж го направи и го избраха в състезание с един кон. Оттам и нуждата да се сезира КС и да се спре процедурата.

Ако процедурата бъде спряна, ще се даде възможност съдебната власт евентуално да си избере своите 11 представители и политиците своите 11 представители. Когато и да започне такава процедура, все ще е късно. С намаляване гласовете за избор се създаде поразия, вместо да се потърси цялостно смислено решение.

Живо ме интересува колко точно са били проблемните случаи с изборната хартия. Всички нововъведения по български опорочиха работата на устройствата на машините. Категорично се нуждаем от професионална изборна администрация. Професионализация значи това да се отнася и за РИК-овете, да има подготвени и обучени членове на СИК и шапката да бъде не ЦИК, а една нова Национална избирателна комисия, която да не се избира на партиен принцип, а по критерии, гарантиращи, че там влизат компетентни и образовани хора, независими от конкретните партии. Електронното гласувано беше отменено през 2019 г. Гласуване по гръцки модел очевидно е нереалистично. Най-вероятно ще трябва изменение в Конституцията, посочи в заключение д-р Славов.

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *