АкцентБългария

Предстои монетизация на дълга – инфлация, която да „изяде“ реалната му стойност

Подходихме към изследването с желанието да проверим някои анекдотични наблюдения, че проявяват интерес към различни типове активи, че на база забогатяването след 1998 г. у нас, българите спестяват повече. Вероятно всеки е в балона си. Нароили са се общности – почитатели на определен тип актив. Последните две-три години имаме зараждане и развитие в обучителни и образователни форми в помощ на хората, интересуващи се от активи. През есента на 2021 г. наблюдавахме повишен интерес към имотите. Този традиционен интерес продължава да стои в съзнанието на българите. Отчасти това е обоснове от историята на българските спестители – като имаш 45 години планова икономика, в която ти секвестират спестяванията, а после преживееш банкова криза и хиперинфлация и нямаш достъп до международните фондови пазари, ти се обръщаш към единствения наличен актив, способен да задържи някаква стойност. Заковано е в съзнанието на българина, коментира в студиото на Алтернативата Стоян Панчев, секретар на БЛО.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Една от най-ниските лихви по ипотечните кредити, можем да намерим в България. Виждаме, че 21% от спестяващите у нас спестяват в чуждестранни валути. Сега с високата инфлация при всички валути това не е добра стратегия. Безсмислено е. По добре в злато или индустриални метали. Отчитаме, че има 1.2 млн. спестяващи българи и само 1% от тях изобщо се занимават с валутни пазари.  

Основното, за което обикновените хора спестяват, е „бели пари за черни дни“. Вероятно това се дължи на спомените от лошите времена. Вторият тип е т.нар. краткосрочно отлагано потребление, което е обратното на бързите кредити. На трето място е дългосрочното спестяване. 13% от спестяващите българи спестяват за пенсиониране. Има едно поколение, което трябва да понесе два товара едновременно – да дава пари за предишните и да спести средства за себе си. И ние сме точно в този момент. Хората сами намират път как да работят със спестяванията си. Трябва да имаш повишаване на доходите, за да видиш повишен интерес към спестяване.

Реалните доходи са под заплаха не заради българската ситуация, а поради случващото се в Европа и САЩ. Предстои монетизация на дълга, т.е. инфлация, която да „изяде“ реалната стойност на този дълг. Тази инфлация ще дойде и в България. Българите са за вдигането на държавните разходи, но против вдигането на данъци, посочи в заключение Панчев.  

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *