АкцентАнализи & Алтернативи

Алтернативи & Анализи: Последиците от американски санкции срещу инвеститорите и компаниите, които реализират Турски поток у нас

Това е продължение на вчерашния анализ по повод на новината за наложени американски санкции и предупреждението към българското правителство, че няма да има изключение от общите рамки на санкциите срещу Северен и Турски поток -2.

Да повторим, до този момент, американското правителство спестяваше конкретизация за България на общата рамка на санкциите наложени от изпълнителната и законодателна власт в САЩ срещу проектите Северен и Турски поток – 2. Вероятно защото във Вашингтон разчитаха, че българските им партньори по НАТО ще разберат посланието и ще си спестят неприятните последствия от налагането на санкции на член на организацията.

Премиерът Борисов през цялото време разчиташе на заслона на Северен поток -2, през който германското правителство осигуряваше „сянка“ и на Турски поток -2. Не случайно бяха и опитите на Борисов да координира реакцията на американските санкции с Меркел. Проблемът му е че там няма място за двоумение – ако Германия не успя да се противопостави на американските санкции, шансовете на Борисов дори не са теоретически.

САЩ не се поколебаха да играят твърдо и да подкрепят групата страни в ЕС, начело с Полша, които се противопоставиха твърдо на възможността „руските клещи“ да затегнат примката върху страните от Източна Европа, и най-вече критично важната за отбраната на Европа Украйна.

След последния кръг от американски санкции, които забраниха и застраховането на всякакви дейности около „Северен поток – 2“ стана ясно, че проектът е обречен в сегашната му форма, структура на собственост и договорно-правна рамка.

Той не отговаря и на европейските газови директиви, които подкрепят интерконектори с равен достъп на трети страни, а не транзитни монополи през предварително ангажирани капацитет на газопроводи.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Тези тревожни сигнали бяха игнорирани от правителството на Борисов и ръководството на водещата компания в проекта Булгартрансгаз, заради което компанията е изправена пред реалната хипотеза да бъде обект на санкции или пряко или през ангажираните в проекта през България компании.  Проектът Турски-Балкански поток за пореден път доказа пълната некомпетентност на ръководството на Булгартрансгаз в сферата на развитието и управлението на проекти от подобен мащаб.

Вместо да следва политиката на ЕС за свързване на националните газови пазари през интерконектори, България реализира специален газопровод за монополни доставки на Газекспорт към Сърбия, Унгария и Австрия. Интерконекторът със Сърбия е още в проектна фаза.

Да започнем с това, че с пълното съзнание, че не разполага с опит за управление на проект от такъв мащаб,  ръководството на Булгартрансгаз не нае професионална компания, която да ги съветва и управлява от тяхно име проекта. Христоматийно положение е, че когато стойността на един проект е по-голяма от стойността на активите на компанията най-висок приоритет има идентификацията и управлението на рисковете, както и външното професионално управление на подобен проект.

Много са проектните рискове и нито един от тях не беше нито идентифициран на ранен етап, нито терапиран. Особено геополитическия риск, който изцяло се управляваше от Борисов през неговите лични контакти с Меркел, Тръмп, Путин.  Така и не разбраха че българският премиер не може да замести гравитацията на пазарната и институционална среда в европейския газов пазар и политика. Борисов си мисли, че може да спира и да пуска газовите потоци в условията на европейски пазар и да печели лично, както го прави Путин в Русия.

В този смисъл и ръководството на БТГ и лично премиерът Борисов са пряко отговорни за реалната перспектива проектът да бъде блокиран и огромните щети от тъй наречени „потънали разходи“ – които са в състояние да потопят изцяло или частично оператора на националната ни преносна система.

Хазартните игри на такова равнище са просто забранени за политиците ни.

Договорите за блокиране на капацитета на Турски-Балкански поток за руски природен газ – БТГ изцяло определят приходите си от изпълнението на договора с Газекспорт. Ако по независещи от руската компания причини, проектът не бъде завършен на време и в рамките на договорените параметри като капацитет и мощност,  постъпленията се сриват и дългът остава да виси върху балансите на Булгартрансгаз. И този дълг е обезпечен с активите на компанията, тоест газопреносната мрежа и то не в неработещата и незавършена част на българския Турски поток, а функциониращата. И кредитодателите с пълна сила могат да предявят претенции, като се случи това, което дори Жан Виденов не си позволи да направи през 1996 година.

Нещата се усложняват рязко, след съобщението на държавния секретар Помпео, и по отношения на възможностите на Булгартрансгаз да заеме 400 милиона евро. Нито една от 13-те банки които са проявили желание да финансират при „по-изгодни“ финансови условия от изпълнителя Аркад, не може да не се съобрази със заплахата от американски санкции.

Да припомня, че газовите турбини за компресорните станции се произвеждат от Солар Енерджи, американска компания разположена в Калифорния. Санкциите де факто означават че независимо на какъв етап се намира изпълнението на договора, работата по него се прекратява. Дори ако се доставят, ще стане като с турбините на Сименс в Крим. Компанията ще откаже да ги монтира и гарантирани работата им. Без газови турбини газопроводът е безжизнена тръба.

След това ще дойде и забраната да се застраховат дейностите по изпълнението на Турски поток в България. Без тези пари – БТГ не може да реализира не само оставащите работи по полагането на газопровода, но и най-важната финална част – изграждането на двете компресорни станции. Без тях проектът е просто декорация, с която влизаме в режима на АЕЦ „Белене“, с единствената разлика че там „потъналите разходи“ са вече над 3,5 милиарда лева, а тук са „само“ 2,5 милиарда. Но и те са достатъчни за да потопят компанията, тъй като това ще бъдат негенериращи приходи активи.

Да припомня, американските санкции не могат да касаят интерконекторите, те касаят само и единствено газопроводи, които пленяват газовите пазари чрез монополните позиции на Газпром.

Не бива да се изненадваме от поредната управленска издънка на това правителство, които постоянно използват едни и същи експерти енергетиката, които освен схеми с източване на пари в лични сметки на босовете на мафията друго не знаят. Така реализираха крупния „успех“ – хидровъзел „Цанков камък“ – някакъв си половин милиард за Доган, след това „усвоиха“ един и половина милиарда от Южен поток по информация на самия Владимир Путин /ползите отидоха за президент, премиер и министри/. Ако съпоставите казаното от Путин и видите, колко реално са влезли в компанията „Южен поток България“ с лекота ще установите че едни 400 милиона евро ги няма, при това без да е положен и метър тръба.

Същите „управленци“ подариха на Доган и Пеевски ТЕЦ“ Варна“ с откраднатия от ТЕЦ „Марица-Изток-2“ студен резерв, и му харизват стотици милиони държавна помощ за изграждане на пристанището и удълбаване на плавателните канали. Продължават ударно да наливат пари и в АЕЦ“ Белене“ без изобщо да се съобразяват с непреодолимите рискове, за което правителството бе предупредено от Брюксел.

За това час по скоро ръководството на Булгартрансгаз и на другите енергийни компании просто трябва да подадат оставка, заедно с премиера Борисов, за да се спре кръвотока и кръвозагубите.

Има начин проектите да се довършат и да се ограничат щетите, но в съвършено друг режим, за който това правителство няма капацитет и знания.

Илиян Василев

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *