България

Прокуратурата работи така, че да не очакваме разследване, завършило с обвинение срещу Борисов

Самото дело [срещу Борисов, Горанов и Арнаудова] е построено неправилно – то е за принуда и по утежняващия параграф 3 за длъжностно лице. Не съм изненадан. Делата срещу Борисов, водени от Гешев и Сарафов, са за изпирането му. Практика на прокуратурата е, когато не иска да реши някое дело, да организира разследване по НК, което няма как да бъде доказано. Защитната теза на Божков е, че е бил принуден да даде 60 млн. в продължение на пет години, т.е. 20% от печалбата си, която чрез Горанов е трябвало да бъде предавана на Борисов. Проблемът е, че Божков не е рекетиран – той е човекът, който корумпира властта и би трябвало това да бъде дело за корупция. Но тъй като на Божков това не му е изгодно, твърди, че е рекетиран под заплаха да му отнет бизнеса. Заключението на прокуратурата е, че става въпрос за дума за дума: Божков твърди, че е дал пари на Горанов, Горанов отрича, коментира в студиото на Алтернативата журналистът от Капитал Йово Николов.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Арнаудова регулярно е пренасяла пликове между офисите на Божков и Борисов, но твърди, че това не са пачки с пари, а покани за концерти. Мъжът ѝ също често е обслужвал пратките. Нямам обяснение защо Божков не е заснел срещите. Защитната му теза е, че е бил рекетиран, но искам и аз да бъда рекетиран по този начин. В схемата са въвлечени много държавни органи и личности. Нарочно погрешно беше формулиран обектът на разследване и краят беше предизвестен. Прокуратурата работи така, че нямаме очаквания за разследване, което да завърши с обвинение срещу Борисов.
Няма особена разлика между Цацаров, Гешев и Сарафов, като изключим, че Цацаров беше по-умен и по-добър правист. Просто се сменят играчите. Не можем да очакваме катарзис.

По „Осемте джуджета“ нищо не се случи. Тече европейска заповед за издирване на Пепи Еврото. Прането на пари е основата, която трябва да се разследва при една корупционна схема. Доказването на корупция е много сложно, но пътят на парите е проследим, особено ако са в големи размери. Горанов беше заловен с краден джип на Калотина и избяга от местопрестъплението. Защо ще избяга, ако вътре не е имало пари? Има достатъчно улики за разследване, но прокуратурата не внася обвинителен акт, защото много неща ще излязат наяве. Когато става въпрос за значими за държавата дела, прокуратурата се обръща на другата страна. Нямаме едно значимо дело, доведено докрай, посочи в заключение журналистът.

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *