АкцентБългария

70% от хората искат промяна, но вече са загубени инерцията, надеждата, мащабите

Всички предварителни проучвания са мисия невъзможно, ако си поставим за цел те да възпроизведат точни резултати. Резултатите от социологическите проучвания преди изборите не са всъщност прогноза. Те са моментна снимка на нагласите в обществото. Служат за действително предвидим процес по предизборната кампания, в който да няма сътресения. Два дни преди вота бихме могли да предположим, че ще постигнем близки резултати. Задачата ни е не е да възпроизведем точните резултати. Феноменът купен и контролиран вот има демотивираща функция и отказва хората да гласуват. Трябва да си дадем сметка, че хората се демотивират и от това, че гражданското им самосъзнание не е развито. Колкото повече коментираме, толкова повече се променя дискурса за това как говорим и мислим за изборите – че последните не са продукт на гражданското ни усилие и воля, а на престъпни технологии, коментира в студиото на Алтернативата Добромир Живков от „Маркет Линкс“.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Системните грешки са с натрупване  и сага берем плодовете на последните 20 години. Това, което може да промени гражданското отношение и поведение е да усетим, че вършеното от нас като граждани влияе върху управлението на страната на най-високо ниво и върху нас. Но през годините различни фактори са в основата на влошаването на качеството на гражданското образование, което произлиза от самата образователна система. Там е мястото да се възпитават поколенията. Засега резултатите ни са оптимистични. Демокрацията не е консуматорство. Расте поколение, повлияно от технологичното развитие в света като цяло.

Имаше критична маса от хора, завърнали сe от чужбина, които се потопиха в нашия контекст и се заличиха. Разпиля се гражданската енергия. Тогава разделението беше ясно – статукво-антистатукво. Впоследствие тази енергия тръгна след ИТН и ПП, които не успяха да изпълнят обещанията си. Тогава имахме пропагандна контрареакция от бившето статукво, което сви множеството до маргинални проценти. 70% от хората искат промяна, но вече са загубени инерцията, надеждата, мащабите. Нужен е носител, който да превърне енергията в електорална, посочи в заключение Живков. 

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *