Uncategorised

Очаквам последващ репутационен крах на България като член на ЕС

ПВУ е уникален финансов инструмент, който ЕК въведе във връзка с ковид кризата. Всъщност това е инцидентно финансиране за възстановяване на европейската икономика. Специфичното за този инструмент е, че при него средствата всъщност са за реформи и че не се възстановяват разходи, а се плащат реформи. Ситуацията е драматична – България вече е договорила и харчи пари, без да е ясно дали и кога ще бъдат възстановени. Плащанията вървят паралелно на реалното изпълнение на плана, а за него отговарят няколко министерства. Това става с бюджетни средства с идеята, че паралелно течащите плащания ще компенсират бюджета. Самият план беше договорен с голямо закъснение – вместо 21 – 22 г., коментира в студиото на Алтернативата Атанас Кирчев от професионалната асоциация „Европейски национални програми за развитие“.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Ако четем официалната страница на МФ за ПВУ, ще видим три неизпълнени ангажимента; ат пресконференциите на министри виждаме четири пречки. Но те всъщност са пет-шест. Най-съществените неща са реформите за декарбонизацията. Липсва график за постепенно затваряне на въглищните централи до 2038 г. и не е определен график за намаляване на въглеродните емисии в електропроизводството.

Имаме проблеми с всичко. Взетите решения дори са в обратен смисъл. Не само парламентът принуди правителството да предоговаря, а и гласува средства за наливане на пари в държавните мини. Блокадата е пълна и няма политическа воля. Надявам се да е само предизборно. Чакаме извънредно заседание.

Намираме се в ситуация, в която предоговаряме и трябва да добавим средствата за модернизация на електроенергийните системи, които Комисията категорично обвързва. Не покриваме дори базовите условия за да има въобще ПВУ. Ще загубим голяма част от второто плащане. Увисва цялостното финансиране плана и има реална възможност да се налага да върнем и първото авансово плащане. Проблемът е, че декарбонизацията е и условия за стандартните оперативни програми. Опасявам се, че ако решението продължи да не се приема, можем да застрашим дори тях. Съпротивата на ГЕРБ също е налице.

Отчетохме реформата в антикорупционното законодателство, но тя е половинчата. Комисията се раздели на две. Старото ръководство оглавява и двете комисии. Няма гаранция да политическата им неутралност. Очаквам огромна бюджетна дупка. Ще последва и репутационен крах на България като член на ЕС по отношение на всякакъв тип ангажименти, посочи експертът.

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *