АкцентАнализи & Алтернативи

Алтернативи & Анализи: В страната на държавните олигарси, държавният хазарт е по-добър от частния хазарт

Пазарът на отвличащите новини във време на криза е изключително ликвиден, прелива от сензационност. Борисов подкрепи изненадващо Симеонов за премахване на частния хазарт. Законпроект, който се опита да прокара преди година и половина и беше нашамаросан от лобито на Божков и сие, отново е конвейра на Парламента.

На какво се дължи промяната?

Първо, на това, че тандемът „Пеевски – Борисов“, който олицетворява държавния олигархичен капитализъм е хвърлил поглед върху всеки бизнес, който печели много, има прегрешения и зависи от държавата. Кавгата между акционери и партньори е идеална среда за да се капитализират „посредническите“ услуги на Пеевски. Това е постоянният аргумент и мотив на забогатяването през държавата, чийто оперативен зенит бе фалита на КТБ. „Метлата“ замете и други компании, които на първо време са одържавяваха – популистична фасада „в името на хората“. След което зад сцената се намесваха „държавните“ капиталисти като Пеевски, които се прилепват, вземат контрола и финансовите потоци се насочват към частните им джобове. Така превзеха и БНТ. От гледна точка на „разходи – ползи“, този модел няма конкурент – не харчиш свои пари, а публични и прибираш само ползи.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.



Второто обяснение за внезапната „любов“ на Борисов към държвания хазарт е по-интересен, и той е свързан с опитите на Божков да се поучи и избяга съдбата на Цветан Василев, като си купи мощен медиен канал. Мисълта, която минава през главата на Пеевски и Борисов, че е възможно Божков да подкрепи финансово БТВ и Келнер, и да им наруши тоталния медиен комфорт с Нова ТВ, БНТ, Канал 3 и многобройните кабелни канали, не им дава мира. Все пак БТВ е медийният лидер и програмата и е значително по-разнообразна, с достъп, макар и много умерен на критични гласове срещу правителството. За тези, които не са запознати с хода на сделката около БТВ, трябва да знаят, че поради пакетния и характер, с активи в различни страни, тя мина през европейските анти-тръстове органи, не КЗК там където Пеевски и Борисов имат пълен контрол. За това е логично да се предположи, че с вчерашното решение на ДПС да подкрепи вота на недоверие на БСП, Борисов е разбрал „посланието“ на „Корпулентния“, че ако иска да остане на власт, трябва да действа пожарно и да блокира финансовите потоци, който Божков може да използва за финансиране на медии или за контрол на спорта. Всичко, разбира се, гарнира с медийна опаковка за „загриженост за държавния интерес“. Симеонов е перфектен за ролята на „искрения и добър Ханс“. Президентът дежурно натисна днес на срещата с БСП и ДПС. Битката вече е тотална и без правила. Усетиха се, че властта се клати и започнаха да се препозиционират. А ГЕРБ прави отчаяни ходове за да се спаси, без да разбира, че дори да иска, не може. Просто изпусна историческото време и пропиля доверието на толкова много хора, при това бидейки на власт повече от всеки друг, освен Живков. Ако ме питате, кое е по-лошо – частният или държавния монопол върху хазарта ще ви кажа, че такава дилема за мен няма. Изборът е между държавните и частни олигарси, между две организирани групи за колективно забогатяване и сигурност.

Последното, което ги интересува е социалната справедливост, деградацията на ценности и обедняването, в преследване на химерите за „екстрено“ и лесно благоденствие, вместо упорития труд, риска и предприемчивостта.

Но това е друга тема.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *