АкцентАнализи & Алтернативи

Алтернативи & Анализи: Удължаване на срока на извънредното положение срещу план за изход от кризата

Противопоставянето е пагубно за страната ни. Проблемът е че не се спори около избора на най-добрите варианти за реагиране, а се упорства с партийни и личности дрязги и което е особено тревожен стар феномен. Липсата на футболни срещи пренесе запалянковщината в битката на мнения около коронавируса. Дилемата пред нас и властимащите е проста – или променяме нещата и започваме да се вслушваме един в друг,  разбираме че смевзаимозависимии че вкупом или ще излезем от бездната или ще потънем. Претенцията на Борисов да е всичко и навсякъде е несъстоятелна защото проблемите ще го залеят. Ако ще да не слиза от екрана и да прави пресконференции по седем часа като Фидел Кастро, епидемията е по-силна. Трябват му съюзници и разбиране. Не става със сръдни или постоянно висене от екрана.

Следващите няколко дни темата вероятно ще бъде евентуално вето на президента на закона за изменение на закона за извънредното положение, с което се удължава срока. Има основания, най-малкото защото няма никаква идея как се излиза от това състояние, и как можем да съвместяваме здравните и икономическите аспекти на кризата.Най-важното е сериозния и откровен разговор който трябва да се проведе в обществото, в Парламента, между властите.

Казаха се много тежки думи, включително недопустимото за цивилизовано общуване между премиер и президент, обвинения, че президентът едва ли не искал да умори народа, докато премиера искал да го спаси.

Успешната стратегия не е в това да успеете да уплашите народа до смърт, за да приеме безропотно всяка ваша идея или план, а да го изкарате от това състояние, да му върнете нормалните възприятия, да го освободите от психологическия капан на инфодемията, за да може той да се спаси по единично или групово.

Изключително опасно е да се манипулира и истеризира общественото съзнание, като част от стратегията за управление на кризата.  Съдете сами, през целия ден вървят пресконференции с преки аналогии с Италия и локалните взривове на зараза в Бергамо, които на несъотносими към българския случаи. Има тотален контрол върху появяването в централните медии и праймтайма – то ли бивш министър на здравеопазването ще ви нанесе информационно кроше с тоталния фейк, че ако не слушаме Борисов ще умрат 300 хиляди души, или професор от Пирогов ще ви светне че там Армагедонвече настъпил и медиците ще напуснат професията, защото не издържат на смъртните случаи от коронавирус. Проверете статистиката за ежедневната смъртност в Института за спешна медицинска помощ, за да разберете, че това си е откровена манипулация, целяща да ви стресира и да убеди че нещо невиждано и страшно става в една от определените да приема тежко болни от коронавирус болници. Накрая идва самия Борисов, който ви обещава „ад“ до две три седмици, като и децата знаят, че изпреварващо ви подготвя за новината, че след като тръгнат масово тестовете, данните за заразените рязко ще нараснат, за да не питате защо досега това не е направено. Тогава ще се потупа по гърдите, че го е предвидил този „ад“. Напълно е възможно за да ви държат в психоплен да прибягнат до италианската методика за отчитане на смъртност, която със сигурност ще ви закове в домовете.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Гледаме посланието на кралица Елизабет Втора, на сингапурския, на канадския, на гръцкия, на холандския, на шведския премиер, на лидерите на много други страни, които ви окуражават, дават ви вяра и надежда, вдъхват увереност, че ще се справите, както винаги сте го правили. И от мерките които ви съобщават лъха съпричастност, емпатия, и перспектива. Германската полиция и власти благодарят на гражданите че спазват дистанция в парковете и градините, у нас слагат ленти и глоби!? Едното е цивилизация, другото е варварство.

Всеки ли път, когато има шанс за сериозен разговор, и започнат да се задават трудните въпроси, ще приключваме пресконференции с обяснението, че разводняваме темата? Както направи Генерал Щаба в отговор на въпрос как да разберем че сме болни, за да не заразяваме, когато не можем да си направим тест?

Щабът най-накрая се досети, че няма да се мине без масово тестиране, след като се видя че България рязко изостава. За един ден цифрите пораснаха от 8000, които до вчера Щаба съобщаваше, а днес вече са 15 900 от Министерството на здравето, защото прибавиха и частните лаборатории. Понякога се правят по три проби само за диагностика и след това минимум два теста при оздравяване на един човек. Сами можете да прецените какъв е броя на реално тестуваните – не е особено голям, вероятно между 3 и 4 000 души. Капка в морето. А трябват по 15 – 20 хиляди теста на ден, и бързи и диагностични.

Естествено няма да ни дадат данни, на кои се правят тестове, колко от тях са елит, колко са симптомни, рискови, контактни. И пак питам, трябваше ли да мине месец и половина за да досетят, че логиката на ограниченото тестуване, за да се контролира информационно наратива за хода на заразата чрез 300 теста на ден, е смъртоносна, защото изпуснахме златно време за навременна реакция. 

От данните на МЗ се видя, че ВМА правят и значителен брой бързи тестове. Защо трябваше да загубим време и да противопоставяме тестовете за скрийнинг и серологични проучвания на диагностичните тестове? Докато на пресконференциите течеше рефрена – масовото тестиране ненужно и ненадеждно, хората видяха че когато стане реч за „тяхното“ здраве изведнъж чудодейно тестовете стават нужни и задължителни. Неморално като действие, излишно и ненужно като напрежение.

Един от главните опоненти на масовите тестове професор Кантарджиев заяви че рязко ще увеличат капацитета на лабораториите. И защо чак сега, когато разбра че частните клинични лаборатории се раздвижиха и масово поръчват апаратура, реактиви, помощни материали и няма начин да контролират информацията. И от утре тръгват тяхна независима онлайн платформа, на която ще публикуват обобщени резултати от своята работа. Не случайно днес същият професор нервно предупреди, че се очаква броя за заразените рязко да се повиши.

Добавете към горните неопровержими факти, и новите тревожни данни, че е спуснато окръжно до РЗИ, с което на практика им забраняват да приемат проби от контактни и рискови групи, поради липса на капацитет за тестуване нагоре по веригата. Което оставянад 90 процента от населението на произвола на съдбата, в неизвестност и страх, които са идеалната среда за манипулативни въздействия.

Убеждават ни, че ако президентът не подпише удължаването на срока на извънредното положение, едва ли не на другия ден ще гръмне заразата и тръгнат ковчезите. Афактите крещят, че „там горе“ нямат представа какво се случва. Пропорцията „2 от 11“, която уж били хванали в Щаба, е по-скоро плод на таванно-подова дедукция, отколкото на професионален анализ на риска или на статистически данни. Колко струват тогава уверенията и на премиера и на шефа на щаба, че те искат да избягат от разрушителен пик, който ще постави здравната ни системата на колене, след като над 90 процента от случаите са извън полезрението и заразата е оставена на самотек. Адът според Борисов щял да настъпи след две три седмици.От щаба твърдят до края на април или до Гергьовден. Никой не ви казва, как точно ще го регистрират този пик, след като процесът е извън техния контрол а данните са непредставителни.

Малкото останали у нас инфекционисти и епидемиолози ни уверяват, че по-голяма част от мерките са всуе, че каквото и да правим, ако щем да се затворим всички в къщи, не можем да спрем, само можем да отложим епидемията.

Отказът да се тестуват контактите и рисковите групи, включително медицинските лица, извън ограничения кръг заети в болници във фокуса на щаба, де факто означа точно това, че правителството и щаба са вдигнали ръце и съзнателно ни водят към „ада“, в който ще оцелеят само приспособените.Защото разбират, че не можем да издържим дълго на казармен режим. Изпуснахме и изпускаме критично важно време първо да предпазим рисковите си групи, възрастните, второ, да запазим икономически активните си лица, като ги извадим от групата на „домашно арестуваните“ и предпазим икономиката от необратим срив и трето, може би най-важното, пропускаме възможността реално да се спасят повече хора с ранна детекция на заболяването, включително в ранните и леки симптоми. Защото у нас именно щабът избра пътят на пътят на ограничените ПСР тестове, което не само отложи срещата с истината, но я направи по зловеща, защото междувременно все повече от новозаразените са несвързани с предишните познати случаи. А това е сигурен признак, че нещата са извън контрол. Системата е настроена само за реакция след събитието и след прозореца на възможност в който диагностиката и лечението дават дава шанс на заразените.

Информацията, която получих от мои познати лекари във Франция и Германия е че колкото по-рано се хванат пациенти с коронавирус, толкова по-висок е шансът всичко да се размине, не защото имат лек, а защото като се включат лекарите на по-ранна фаза те подпомагат самия организъм да се справи с болестта. Предавам чутото – обикновено, болните имат предистория понякога по 6-10 дни с различни признаци, един ден кашлица, друг температура, или заедно. У нас, джипито дистанционно прави диагностика и предписва лекарства. В по-лошия случай и в изолация, хората се самолекуват се. Не могат да разчитат на тест, тъй като системата е настроена само къмсимптомни болни, а тогава вече шансовете за избягване на леталния изход са по-малки. Спомнете си историята на леталните случаи, колко от тях се дължат на безнадеждно късната им среща с медицината. От входа на Пирогов и интубация.

Има отделни изолирани една от друга мерки, които обслужват текущи информационни нужди, но няма цялостна стратегия. Ето информационната система, много добро начинание, но какво получава пациента срещу това да попълва данни. Дава нещо на държавата, трябва да получидруго в замяна – къде да получи диагностика, лечение ако не е в групата на явно болните.

Настоявам за отмяна на ненужните забрани, да се възстанови диалога и върне доверието в хората. Виждате как се спазва дистанцията и съзнателно се поддържа дистанция в супермаркети. Без никой да ги надзирава. Защо в единия случай вярваме, че имаме граждани със съзнание, в другия забраняваме да се ходи по паркове и градини, точно когато имаме нужда от слънце и чист въздух, само защото властите подхождат към нас като към потенциални измамници?

Още веднъж да припомня думите на доцент Мангъров, защото нещата се развиват точно според неговите прогнози, които се базират на науката която познава – каквото и да правите, накрая епидемията свършва когато 70 процента от населението придобие т.н. групов, колективен или по научното „стаден“ /herd/ имунитет.

Ето ви графика от Италия, която доказва, че няма особено връзка между карантината и брой на заразените. От графиката се вижда, че от 9 март, когато е наложена карантината в Италия, новите случаи на заразяване продължават да се увеличават без никаква идея за „плато“. Разбира се винаги има контрааргумент, с който се злоупотребява, че нещата са щели да бъдат много по-зле, но е факт, че те са достатъчно зле да намираме фалшива утеха в ограниченията и социалната изолация като единствени мерки.

Като в историята : върви човек по улицата и пръска пясък. Спира го полицай и го пита какво прави. “Пръскам пясък срещу крокодили.”  “Е че къде са крокодилите?” “Ами няма, нали пръскам.” Така ще оправдаят всяка карантина, всяко удължаване на срока, всяко ограничаване на права и свободи. Нали главния правист на властта сподели, че свободата на придвижване не била основно право. Като добавите е дерогацията по Европейската конвенция за правата на човека разбирате към каква пропаст се движим.

У нас проблемът не е самата карантина и мерките по физическо дистанциране, които забележете не са равнозначни на домашен арест, защото можете да ги спазвате и като останете в движение. Ахилесовата пета е да отсъствието на проактивните мерки по изолиране на рисковите и контактни групи, чакаме вирусът да ни намери, а не ние него.

Ранната диагностика и проактивните мерки са ключ към омекотяването на удара.Не можем да повлияем на броя на заразените, можем да се надяваме на успех само при броя на починалите.

На фона на изложеното по горе сами можете да си направите изводите колко струват едни или други словесни битки. Не мисля, че ще има особен проблем, ако президентът наложи вето, защото не са фатални няколко дни за преместване на извънредното положение от 29 април на 13 май. Особено ако в Парламента и в обществото бъде представена, обсъдена,осмислена и приета стратегия и план за проактивна политика и за изход от кризата. Без излишна партийна патетика и политически заклинания. Като предусловие за удължаването на срока на извънредното положение и със съзнанието че всички сме в една лодка.

Може да стане и без вето, в рамките на нормален диалог и чуваемост.

Илиян Василев

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *