Светът

IES ENERGY BRIEF: Експортната цена на руския петрол стана отрицателна

1 апр, 2020, rbc.ru

Прогнозната цена за руския петрол Уралс стана отрицателна. В рамките на два дни разходите за доставка до пристанища, за данъци и други разходи надвишават разходите за продажба на сорта в европейските пристанища

Лукойл    LKOH ₽4 674,5 -0,86%

Роснефть ROSN ₽321 +2,12% 

Официалните цени на руския петрол, които служат като ориентир за ценообразуването на вътрешния пазар, станаха отрицателни, съобщи Агенция Argus. Котировката, цената  продавачът трябва да достави товара до тръбопровода за своя сметка) на петрола Западен Сибир в понеделник, 30 март, беше минус 1007 рубли за тон, а във вторник – минус 1200 рубли за тон.

Според Argus, доставчиците се притесняват, че дългият период на ниски цени ще допринесе за нулева или дори отрицателна рентабилност на продажбите на петрол в Русия, посочва агенцията.

Котировката Argus fip за Западен Сибир се изчислява като невъзвръщаемост (експортна цена минус транспортните разходи и експортните мита и някои други разходи) от средната цена на Уралс при условия на доставка cif (Cost /разходи, Insurance и Freight / застраховки и товари, крайната цена включва разходите за превоз до пристанището по местоназначение и застраховката на товара, който продавачът поема) в Ротердам и в италианското пристанище Аугуст, като се вземе предвид доставката от Нижневартовск, обясни вицепрезидентът на Argus Виктор Парно. Към тази цена са вързани цените на по-голямата част от руския петрол, добавя той. Нижневартовск се намира в автономния окръг Ханти-Манси, в този регион се добива почти половината от целия руски нефт.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Отрицателната стойност на Argus fip за Западен Сибир означава, че през последните два дни цената за доставка на петрол от Западен Сибир и експортното мито надвишават цената, на която Уралс може да се продава в Северозападна Европа и Средиземноморието, посочи той.

Цените за доставките на петрол по договори на вътрешния пазар се основават на стойността на формулата за месеца на доставка, каза Парно. В края на март тази котировка на руския нефт остана в „положителната зона“, въпреки че падна с около 12 500 рубли за тон спрямо февруари, следва от данните на Argus.

Износът ще стане неизгоден, ако настоящата ситуация се запази за един месец, обяснява вицепрезидентът на Argus. Според неговите изчисления руските компании ще излязат на нула, изнасяки петрол на цена на Уралс от 15-16 долара за барел (CIF Ротердам) при текущия валутен курс и тарифите за товари. Вече стана ясно, че на 30 март цената на Уралс падна до 13 долара за барел. На тази цена експортните мита върху петрола са нулеви и данъкът за освобождаване рязко пада.

В Русия петролът се продава диференциално (нееднакво при различни условия) към невъзвращаемостта, обикновено с премия. Търгът за април приключи на 26 март, средната цена е 7-8 хиляди рубли за тон, каза Парно.

По-рано Goldman Sachs Bank обяви, че цената на петрола, който се добива  на сушата, може да стане отрицателна. Сред най-уязвимите страни анализаторите отбелязаха Русия, САЩ и Канада, пише Bloomberg с позоваване на обзора. Според агенцията, в САЩ отделните компании, добиващи петрол, вече плащат допълнително за разтоварване на местата си за съхранение.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *