IES ENERGY BRIEF: Северна Македония оттегля плановете си за инвестиране в българския проект за АЕЦ „Белене“

bne IntelliNews, November 2020, newsbase.com

Северна Македония оттегли плановете си да инвестира в българския проект за атомна електроцентрала Белене, съобщиха местните медии в края на ноември, позовавайки се на директора на държавния производител на електроенергия ESM.

Причините за временно отказване от проекта „Белене“ не бяха посочени. Решението обаче идва, след като България упражни ветото си, за да блокира началото на преговорите за присъединяване към ЕС със западната си съседка Северна Македония.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.
Миналата година властите в Северна Македония изразиха интерес да придобият миноритарен дял в спорния проект в Белене и да подпишат споразумение за закупуване на електроенергия.

В края на ноември обаче, генералният директор на ESM Васко Ковачевски беше цитиран от телевизионния оператор Telma, че вместо „Белене“ компанията ще бъде фокусирана върху инвестиции в газова централа в Александруполис, Гърция.

„Искам да подчертая, че временно се отказваме от планираната инвестиция в централата в Белене и се фокусираме върху възможността да инвестираме в електроцентрала, работеща на газ, близо до терминала за втечнен природен газ в Александропулос,“ каза той на Македонския енергиен форум.

Електроцентралата Александропулос ще има инсталирана мощност до 800 MW.

„Северна Македония, чрез ESM, ще спечели 25% собственост и до 200 MW, което значително ще подобри представянето на компанията по отношение на стабилното производство на електроенергия“, добави Ковачевски.

Изпълнението на проекта „Белене“ е отменяно няколко пъти от българските власти. Правителството на премиера Бойко Борисов реши да възобнови проекта през 2018 г. въпреки предупрежденията на икономистите, че изграждането на новата централа е скъпо и ненужно.

https://newsbase.com/story/north-macedonia-withdraws-plans-to-invest-in-bulgaria-s-belene-npp-project-197348

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *