Светът

IES ENERGY BRIEF: TOTAL залага на LNG бункировката

November, 2020, petroleum-economist.com  

TOTAL очаква използването на втечнен природен газ до 2025 г. да достигне 10 милиона тона, каза ръководителят на частта за корабни горива пред Petroleum Economist

Глобалният пазар за използване на втечнен природен газ като морско гориво се развива бързо, като търговията става все по-ликвидна и преминава към по-кратки договори, казва Jerome Leprince-Ringuet, управляващ директор на Total Marine Fuels Global Solutions, пред Petroleum Economist.

TOTAL е един от пионерите в бункировката с LNG и се стреми да надгради позицията си на втория по големина частен глобален играч с LNG, с портфолио от около 40 милиона тона / година и глобален пазарен дял от 10%. Френският гигант има дялове в инсталации за втечняване в десет страни по света и продава LNG на пазари по целия свят.

През ноември той предприе най-голямата операция за бункировка с втечнен природен газ на контейнерен кораб, когато захрани френската компания за транспорт и корабоплаване на контейнери CMA CGM Jacques Saade в пристанището на Ротердам. В рамките на 16 часа, Total достави 17,000m³ LNG на новопостъпилия контейнерен кораб, който е първият контейнерен кораб, задвижван с LNG с мощност 23,000TEU (двадесет фута еквивалентни единици). 

Търсенето на по-чисти морски горива нарасна рязко от началото на годината, когато влязоха в сила правилата на Международната морска организация (IMO), които ограничават съдържанието на сяра до 0,5%. Задвижването с втечнен природен газ е една от опциите, достъпни за корабособствениците за намаляване на сярата, с допълнителната полза от намаляване на емисиите на парникови газове (GHG).

IMO, агенцията на ООН, отговорна за морските емисии, също е поставила за цел корабоплаването да намали до 2030 емисиите на CO₂ от своите горива с поне 40% и 70%  до 2050 г.

Съдържанието на изпускана сяра на LNG е близо до нула, а емисиите на парникови газове са с до 21% по-ниски от морските горива на нефтена основа. В допълнение, LNG намалява емисиите на фини частици с 99% и NOx с 85%, според TOTAL.

Очаква се пазарът на бункери за втечнен природен газ да расте бързо, като TOTAL прогнозира да 2025 г. 10 милиона тона глобално търсене, а LNG покрива повече от 10% от глобалния пазар на бункери до 2030 г.

В неотдавнашно интервю за Petroleum Economist Американското морско класификационно дружество ABS по същия начин подчерта, че LNG е гориво, което най-вероятно ще бъде прието като заместител на по-ниски въглеродни емисии за традиционно гориво в бункерите.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




„Това не е само избор на застъпничество или избор на визионер, това има смисъл и икономически“, казва базираната в Сингапур Leprince-Ringuet. „Твърдо съм убеден, че ще има голям брой решения за преминаване към газ през следващите години.“

Това нарастване на търсенето вероятно ще ускори допълнително развитието на пазара, което ще позволи по-гъвкави договорености за предлагане. „Тъй като пазарът става по-ликвиден, що се отнася до наличността на инфраструктурата, може да възникне средносрочен договор“, казва Leprince-Ringuet и добавя, че такива договори биха били особено подходящи за сектора на танкери и кораби за насипни товари.

Операциите за бункировка на LNG на Total официално стартират през септември, когато компанията въведе в експлоатация 18 600m³ Gas Agility LNG кораб за бункиране, най-големият в света, в Ротердам. Този съвременен кораб с дължина 135 метра също се задвижва от LNG и е нает от японската спедиторска компания Mitsui OSK Lines. Построен е в корабостроителницата на  Hudong-Zhonghua близо до Шанхай.

Total няма да остане на тази позиция и вече очаква доставка на още два кораба за втечнен природен газ. Вторият му кораб за бункериране на LNG, с капацитет 12 000 м³, трябва да започне да работи в Сингапур в средата на 2021 г., като част от партньорството с фирмата за внос на LNG в града Pavilion Energy „Този актив се съчетава с някои клиенти, които вече се интересуват и един от тях може да бъде вътрешно Total, тъй като имаме танкери, които може да отплават до Сингапур. Ще има и други, това е, което разработихме с някои клиенти“, казва Leprince-Ringuet.

https://www.petroleum-economist.com/articles/midstream-downstream/lng/2020/total-bets-big-on-lng-bunkering

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *