АкцентСветът

Ria.ru: Берлин свързва убийството на Сюлеймани с провокации от Иран

(Дез)информация/Анализи

Убийството командира на бригадата „Ал Кудс”от Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР) Касем Сюлеймани беше реакция на редица военни провокации от Иран, заяви на брифинг заместник говорителят на правителството Улрике Демер.
„Действията на САЩ бяха реакция на поредица от военни провокации, за които отговаря Иран. Искам да припомня нападението срещу танкери в Персийския залив и саудитските рафинерии. Осъдихме атаките срещу коалиционните сили в Ирак и неотдавнашното нападение срещу американското посолство. Освен това сме изключително загрижени за регионалните действия на Иран „, каза Демер. По-рано Пентагонът потвърди, че САЩ провеждат операция срещу Сюлеймани. Според иранския посланик в Ирак Ирай Масдиди общо 12 души са били убити при нападения близо до Багдад. Сред загиналите, освен Сулеймани, е и заместник-командирът на милицията Абу Махди ал Мухандис, когото държавният секретар на САЩ Майк Помпео обвини в нападение срещу американското посолство в Багдад на 31 декември. Върховният лидер на Иран Али Хаменей обеща да отмъсти за смъртта на Сюлеймани.

 Коментар на АА

 Реакцията на правителството на Меркел е балансирана и определи каква ще бъде и общоевропейската. Пример е и за това как трябва да реагира българското Външно министерство.Тръмп просто не може да си позволи да изглежда мекушав, особено в изборна година.Вън от съмнение, Иран ескалира, под насърчителните погледи на Москва, провокациите си срещу САЩ в Персийския залив, опитвайки се да го ангажира във военен конфликт. Нападението срещу посолството на САЩ в Белград идва само дни след тристранните маневри в Персийския залив на Иран, Русия и Китай.Но Техеран много греши ако си мисли, че Путин, още по-малко Си Дзин Пин ще вадят кестените от неговия огън. Независимо как медиите в Москва и Пекин покриват историята с нападението срещу топ офицери на Иран.Пък от страна на Москва, ако се ескалира конфликта, шансовете на Тръмп да не бъде избран нарастват.Вън от съмнение, че напрежението ескалира и са много вероятни нови действия, провокирани от Иран и шиитски паравоенни структури в целия Близък изток. Предсказва се пълномащабен конфликт между Иран и САЩ, но според мен, без да се изключва някаква безумна операция, по-скоро отговорът на Иран ще дойде в Ирак от шиитските паравоенни. Дестабилизацията на Ирак и затъването на САЩ в страната са по-вероятната цел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *