АкцентРегионът

Aif.ru: Вучич посочи приходите на Сърбия от транзита на газ през „Турски поток “

(Дез)информация/Анализи

Сръбският лидер Александър Вучич заяви, че транзитът на газ през „Турски поток“ ежегодно ще носи 185 милиона долара в държавната хазна.

В ефира на канал Pink Вучич подчерта, че газопроводът е „стратегическо нещо“. Той поясни, че през декември миналата година през страната са изградени 403 км от газопровода, остава да се построят четири измервателни станции и една голяма компресорна станция в Джабари.

Вучич каза още, че тръбопроводът е важен за Сърбия по отношение на индустриализацията и привличането на инвеститори. През „Турски поток“ газ ще се доставя в Унгария, Босна и Херцеговина, Косово и Метохия. Според сръбския лидер страната ще получи 13 милиарда кубически метра газ, като 3 от тях ще останат в държавата. Той изрази надежда, че българската страна ще завърши изграждането на газопровода си преди юни, така че през есента или до края на годината Сърбия да започне да получава газ през „Турски поток“.

Коментар на АА

Казаното от Вучич разкрива стратегията на Газпром и Кремъл през Сърбия да доставят руски газ и контролират пазарите на БиХ и Косово?!

Прави впечатление, че Вучич не си е взел поука и не използва понятието Балкански поток, както настояваше пред него българския премиер Борисов и продължава с понятието Турски поток.

По отношение на прогнозираните приходи, те също подлежат на интересен анализ.

За транзит на 10 милиарда кубически метра по трасе дълго 403 км, Сърбия ще получава 185 милиона долара, което извежда тарифа за хиляда кубически метра газ на 100 км /по досегашната формула/ от 4,59 долара.

При това, Сърбия не инвестира в изграждането на газопреносната инфраструктура през своята страна. Всички рискове са за нейна сметка.

В същото време, по думите на министър Петкова, България за пренос на 12,7 милиарда кубически метра ще получава 400 милиона лева, или 227 милиона долара, за транзит през България през новата част от 474 км, плюс Провадия до Странджа /турска граница още 147 км, тоест всичко 621 км или 2,87 долара за хиляда кубически метра на 100 километра. При положение, че поне номинално, Булгартрансгаз  инвестира всичко!!

Тоест България ще получава с близо 40 процента по-ниска тарифа на километър отколкото Сърбия!?

*https://aif.ru/money/market/vuchich_nazval_dohod_serbii_ot_tranzita_gaza_cherez_tureckiy_potok

Уважаеми читатели. За да има тези оригинални анализи, прогнози и коментари, разчитаме на вашата подкрепа чрез суми по ваша преценка преведени по нашата сметка: BG58UBBS80021090022940
В скоро време ще разширим опциите за плащане.
Благодарим Ви!




Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *