АкцентАнализи & АлтернативиСветът

Rbc.ru: Полското външно министерство привика руския посланик заради думите на Путин

(Дез)информация/Анализи

Rbc.ru: Полското външно министерство привика руския посланик заради думите на Путин
 Полското външно министерство извика руския посланик Сергей Андреев заради суровите изявления на руския президент Владимир Путин за полския посланик, който е работил в Германия преди Втората световна война. Това съобщи РИА Новости.
„Бях поканен в полското външно министерство. Разговарях с директора на източния отдел “, каза Андреев.Според посланика разговорът се е провел по труден, но съвсем коректен начин. „Той заяви позицията на полската страна, аз – позицията на руската страна“, заяви дипломатът.Андреев заяви, че по време на разговора  е ставало дума за две изказвания на Путин – на срещата на върха на ОНД и на борда на Министерството на отбраната. „Няма да позволим на никой да ни чете нотации. Имаме какво да кажем, включително по темата за историческата политика “, завърши Андреев.Владимир Путин се изказа в рамките на заседание на борда на Министерството на отбраната, остро по адрес на полския посланик, който е работил в Третия райх през 30-те години на миналия век и е обещал да издигне паметник на Адолф Хитлер за експулсирането на евреи в Африка. „Копеле, антисемитско прасе, не можеш да го наречеш по друг начин. Той напълно се е солидаризирал с Хитлер в антисемитските му настроения и освен това е обещал да му издигне паметник във Варшава за тормоз над еврейския народ “, заяви президентът.Държавният глава говори за Юзеф Липски, който е бил посланик на Полша в Германия през 1934-1939 г.


Комантар на АА

 Три са линиите на този анализПърво е острата нужда на Владимир Путин от моралния капитал на Съветския съюз от края на Втората Световна Война, който помръкна силно през тази година, в която се отбелязваха 80 години от началото и с координираното през пакта Молотов-Рибентроп разделяне на Полша от Хитлер и Сталин. Не са само осъдителните резолюции на Европейския парламент, но цялостното отразяване на темата в западните медии и поредицата от критични и отрезвителни изказвания за двойнствената роля на Съветския съюз във Втората световна война поставиха Москва в отбранителна позиция и то по темата Втората Световна Война, до скоро считана за светая светих на образа и за „Спасител на Европа“.Путин има нужда от култа към Сталин и неговите съвременни отпечатъци, за сметка на развенчаването на Ленин, за да сплоти за пореден път Русия срещу „външния“ враг и намери отдушник от реалните и икономически проблеми.За това му е важно да намери отвличаща тема, която да натовари „жертвата“ Полша с отговорност, т.е. да смени наратива.Разбира се, всеки що-годе нормален човек разбира, че каквито и да са били изказванията на някакъв отделен посланик на Полша в Германия, те по никакъв начин нито могат да бъдат приравнени, нито да послужат за оправдание на нападение, още по-малко за противотежест на отговорността на Сталин.Второ, тази антисемитската тема, върху която стъпва това изказване е относителна иновация. Путин разчита на руските еврейски организации, на техните мрежи на свързаност в глобален план с цел фиксиране на Полша в някаква позиция на съотговорност, която да я лиши от моралната висота на жертвата в случая.  По този начин Путин отклонява вниманието и от собствената си уязвимост като защитник на Сталин за лагерите и антисемитските погроми.Трето, това е по-близкия исторически план . прозата на битката около Северен поток -2 и санкциите. Полша играе ключова роля в блокиране на ЕС равнище на руските газопроводи, както и за продължението на санкциите. В годината на отбелязване на хитлеристкото нападение над Полша Германия не е в особено силна морална позиция да пренебрегва интересите на Полша или на Източна Европа, за това Путин подава спасителен пояс на германските лидер като размива конкретната тема за отговорност на Хитлер и Сталин в по-общата тема за други „вини“ и класическото „всички са маскари, ние най-малко“Когато тезите му не са достатъчно убедителни, Путин винаги усилва епитетите които ползва.

________________________________________________________________________________

Уважаеми читатели. За да има тези оригинални анализи, прогнози и коментари, разчитаме на вашата подкрепа чрез суми по ваша преценка преведени по нашата сметка: BG58UBBS80021090022940
В скоро време ще разширим опциите за плащане.
Благодарим Ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *