Анализи & АлтернативиРегионътСветът

Ukraina.ru: Американските санкции срещу „Турски поток“ няма да повлияят на срока на неговото стартиране – Ищенко

(Дез)информация/Анализи

Ukraina.ru: Американските санкции срещу „Турски поток“ няма да повлияят на срока на неговото стартиране – Ищенко
 Миналата седмица американският президент подписа бюджета за отбрана за 2020 г., който по-специално предвижда налагането на санкции срещу газопровода „Северен поток 2“ и „Турски поток“. Според Ищенко, въпреки факта, че санкциите срещу „Северен поток-2“ наистина са тревожни, те няма да повлияят на пускането на „Турски поток“.„Що се отнася до “Турски поток”, изглежда, че никой няма проблеми. Морската му част вече е изградена отдавна, наземната се довършва. Останаха някои малки технически проблеми за разрешаване и може да се пуска. Все още никой не е обявил отлагане – нито Русия, нито Турция“, каза експертът.
В четвъртък, 26 декември, шефът на „Газпром“ Алексей Милер обяви, че доставките на руски газ през „Турски поток“ ще започнат до няколко дни. 

Коментар на АА


Вън от съмнение е, че санкции срещу Турски поток, едва ли ще засегнат първата му линия, която касае двустранен договор, по който доставчик доставя на клиент своя природен газ. Но касае с пълна сила втората тръба, която вече поставя Турция в ролята на посредник на Газпром при реализацията на политики и интереси на територията на Европейския съюз.В същото време стана ясно, че България също се съгласи точката на доставка да бъде сменена от Исакча на Маркочлар, това също може да мине като двустранен договор за България, но не и за Турция, за която е транзит и попада по разширеното тълкуване за приложност на американските санкции.
България също ще попадне в момента, в който през нея се транзитират руски газ за съседи.Цитираната в медиите цена на доставките за Турция е изключително висока 255 долара за хиляда кубически метра, което е приблизително 24 евро/МВтч при средна текуща цена на борсите в Западна Европа от 12,5 евро/МВтч, т.е. почти два пъти по-ниска.!?
Да припомним – тригърът, или летвата, от която започват да се прилагат американските санкции е 25 процента от транзитираните през Украйна през 2018 година количества за съответната държава.Ако Турция вече има опит и история на санкции срещу нея, България няма. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *