АкцентАнализи & АлтернативиСветът

Russian.rt.com: Киев нарече историческо решението за енергийна независимост

(Дез)информация/Анализи

Russian.rt.com: Киев нарече историческо решението за енергийна независимост
 Премиерът на Украйна Алексей Гончарук заяви, че до 2023 г. украинската енергийна система трябва окончателно да се отдели от руско-белоруската и да стане част от европейската.„Документите вече са подписани, просто трябва да работим над това. Надяваме се, че през 2023 г. обединението на мрежите, украинските и европейските, вече ще се случи. Това ще ни даде възможност дори да изнасяме електроенергия и да печелим пари от нея “, заяви премиерът в ефира на телевизия „Украйна 24“.
Той подчерта, че за да се присъедини към европейската мрежа, Украйна ще трябва да се „откъсне от руската и беларуска“.„Няма да се измъкнем, това историческо решение вече е взето. Вече вървим към това “, каза Гончарук.В началото на декември президентът на Украйна Владимир Зеленски подписа последния закон, необходим за прилагането на процеса на отделяне на газопреносната система на Украйна от „Нафтогаз“.
По-рано партията „Европейска солидарност“ на бившия президент на Украйна Петро Порошенко поиска властите да предотвратят възобновяването на директните покупки на газ от Русия, като го нарече заплаха за националната сигурност на страната.


Коментар на АА


 Твърде рано е да се оценяват последствията от отделянето на преносния оператор от Нафтогаз.  Договора за транзит има странност, защото от една страна Газпром подписва с новия ТСО, но реалната страна по договора и гарант е самия Нафтогаз, който встъпва в ролята си на „организатор“ или агент на Газпром по транзита.В пакета от споразумение е постигната и приблизително същата цена за транзита от руско-украинска до украинско-словашка граница – около 32 долара на хиляда кубически метра. Няма преки продажби на руски природен газ, за които се подозираше, че Газпром преговаря с фирми на няколко руски олигарха. Интересни са условията, които предложиха от украинска страна – цена на борсата NCG минус отстъпка за количества. За 2 януари цената на NCG е 12,4 евро/МВтч. За сведение цената на 2 януари по която ще купуваме природния газ от Газпром ще бъде 21,8 евро/МВтч, т.е. 1,75 пъти по-висока!? На годишна база при 3 милиарда кубически метра, това прави близо 300 милиона долара в повече. На този фон трябва да се оцени твърдението на Булгаргаз, че спестявало  от промяната на точката на доставка от Исакча, на Малкочлар близо 42 милиона долара. Дори това твърдение звучи като пропаганда, защото означава, че сме заплащали близо три пъти по-скъпо за преноса през Румъния отколкото са тарифите за пренос на природен газ от Газпром у нас по новия Турски-Балкански поток.
Нещата са фрапиращи ако се сравнят постигнатите равнища на транзитни тарифи за пренос на природен газ в Украйна и България.

One thought on “Russian.rt.com: Киев нарече историческо решението за енергийна независимост

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *