Tsargrad.tv: Русия и Китай блокираха изявлението на САЩ срещу Иран пред ООН

(Дез)информация/Анализи

Китай и Русия умишлено отказаха да говорят по проекта на изявление на Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации, предложен от САЩ, в който беше заявена неприкосновеността на сградите на консулствата и посолствата, предаде Ройтерс.

Както се посочва в изявлението на мисията на САЩ към ООН, предложението на Вашингтон подчертава неприкосновеността на дипломатическите сгради. Тази инициатива беше предизвикана от скорошните атаки срещу американското посолство в Багдад, съобщава телевизионния канал 360.

27 държави се изказаха срещу атаката срещу американското посолство в Багдад. Русия и Китай обаче не казаха нищо по този въпрос, се казва в доклада.

Москва и Пекин направиха това нарочно, за да осуетят изявления, които традиционно се приемат единодушно, заяви американската мисия.

Коментар на АА

Кризата след нападението срещу американското посолство в Багдад и атаката срещу генерал Солеймани доказа, че ООН и Съвета за сигурност отдавна не са вече платформата, на която се решават кризи и начертават дългосрочни решения.

В случая имате твърде тривиално решение – заявление което просто да потвърди неприкосновеността на дипломатическите представителства, което отдавна е базисно положение в международното право, кодифицирано в двете Виенски конвенции, много кратко потвърждавано в документи на самата ООН. Дори по такъв важен документ, чиято цел е тази да очертае червени линии, които да извадят тези представителства, от кръга на обекти на бъдещи атаки, не може да се постигне споразумение. При това поведението на Китай и Русия е проява на особен цинизъм, защото не просто не допускат  дори обсъждане на проекта за изявление, който в ранга от документи на СС на ООН не е с топ значимост.

В същото време, трите държави демонстрират „мускули“ като провеждат отново военно-морски маневри при това в невралгичен район, който може да бъде обект на атаки срещу американски кораби и активи.

Вероятно и ситуацията около убийството на генерал Солеймани няма да може да бъде обсъдена в рамките на СС на ООН, което за пореден път ще демонстрира слабата полезност на организацията при разрешаване на горещите конфликти в съвременния свят.

* https://tsargrad.tv/news/rossija-i-kitaj-zablokirovali-antiiranskoe-zajavlenie-ssha-v-oon_233339


Уважаеми читатели. За да има тези оригинални анализи, прогнози и коментари, разчитаме на вашата подкрепа чрез суми по ваша преценка преведени по нашата сметка: BG58UBBS80021090022940
В скоро време ще разширим опциите за плащане.
Благодарим Ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *