Регионът

Eadaily.com: Додик: Интеграцията на Република Сръбска със Сърбия е необратима

(Дез)информация/Анализи

Никой не може да спре интеграцията на Република Сръбска и Сърбия. Това заяви члена на Президиума на Босна и Херцеговина Милорад Додик, изказвайки се на церемония по случай Деня на Република Сръбска в столицата й, Баня Лука, на 9 януари.

„Не трябва да се отклоняваме от интеграцията със Сърбия, никой не може да спре този процес. Интеграцията със Сърбия предполага не само духовна интеграция. Това е нашето желание и имаме право на самоопределяне. Ще дойде време, когато можем да упражним това право. Ние искаме мир в този регион “.

При това Додик подчерта, че Република Сръбска „е достатъчно голяма, така че всеки, който желае, може свободно да живее в нея“.

Според него сърбите са „честен и страдащ народ“, който през миналия век загуби почти половината от населението си. „Сръбският народ не може да бъде лош и има право на свободата и интеграцията си“, каза Додик и добави, че „сърбите, живеещи тук, Сърбия и приятелска Русия“, искат създаването на Република Сръбска.

Както EADaily съобщи, на 9 януари Република Сръбска празнува своя ден на създаване. По този повод в Баня Лука се проведе парад, както и церемония, в която взе участие министър-председателят на Сърбия Ана Брнабич.

Коментар на АА

Вероятно в представите на ръководителите на Сърбия, възможността да държат съдбата на Босна и Херцеговина в свои ръце, чрез Република Сръбска и постоянната перспектива за нейното отделяне в самостоятелна държава, а след това и интегрирането и в Сърбия да представлява примамлива идея, въплощение  на жаждата за частичен реванш за загубената Югославия, но реалността е радикално различна.

Постоянните националистически словесни „клади“ които Додик прави в Република Сръбска де факто задържат интеграцията на Сърбия в ЕС. Тя не може да стане член на ЕС, ако лидери като Додик дестабилизират БиХ.

А постоянните позовавания на „приятелска“ Русия само правят тези процеси още по-непредсказуеми.

* https://eadaily.com/ru/news/2020/01/10/dodik-integraciya-respubliki-serbskoy-s-serbiey-neobratima

Уважаеми читатели. За да има тези оригинални анализи, прогнози и коментари, разчитаме на вашата подкрепа чрез суми по ваша преценка преведени по нашата сметка: BG58UBBS80021090022940
В скоро време ще разширим опциите за плащане.
Благодарим Ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *