АкцентРегионът

Regnum.ru: Курти: Срещата Тръмп-Путин в Хелзинки засили руското влияние на Балканите

(Дез)информация/Анализи

Действащият премиер на самопровъзгласилото се Косово Албин Курти проведе видеоконференция на 18 май със студенти от Харвардския университет (САЩ, Масачузетс).

Според албанската информационна агенция Telegrafi, косовския политик е разказал на учениците за ролята на американската държава в решаването на проблема между Косово и Сърбия и постигане на окончателно споразумение за Косово.

Курти заяви, че президентът на САЩ Доналд Тръмп очевидно не е осъзнавал, че срещата му с Владимир Путин в Хелзинки през 2018 г. ще засили влиянието на Русия в Западните Балкани, което доведе до „опити за преврат“ в Северна Македония и Черна гора, и че сега Косово и Босна и Херцеговина могат да станат третата държава под ред. Според Курти Русия се стреми да използва загрижеността на Тръмп за укрепването на Китай, за да укрепи позициите си на Балканите.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




На въпросът защо администрацията на президента Тръмп изисква бързо нормализиране на отношенията със Сърбия, Курти каза, че специалният представител на Тръмп за диалога между Косово и Сърбия Ричард Гренел не желае зло на косовския народ и се стреми да ускори процеса на сключване на споразумение за прославяне на неговото име:

„Гренел изисква своевременно сключване на споразумение и според мен не желае зло на албанския народ и Косово, но когато трябва да направите нещо бързо, се опитвате да упражнявате натиск и той упражнява натиск да сключи това историческо споразумение, без да го е грижа изобщо за текста на това споразумение. Той се стреми да сключи това споразумение като самоцел. През октомври той каза, че се стреми към споразумение до февруари, сега иска споразумението да бъде сключено до септември „.

Коментар на АА

Реакцията на косовския лидер Курти отразява обективните трудности пред намирането на бързо урегулиране на кризата в отношенията между Сърбия и Косово. Но е прецизно по отношения на реални усещания в редица страни в Западните Балкани за сигналите, които срещата Тръмп – Путин отправи.

Но в същото време и типична реакция на лидер на страна, която чака решение отвън и подценява ролята на собствената си отговорност за процеса. За това време Кремъл направи „пробив“ дори в бизнес присъствието си в самата Албания, чрез няколко ключови „инвестиции“.

В същност Москва печели от подобни изрази на недоволство и недоверие във възможностите на американското посредничество както в Белград, така и в Прищина, защото преди всичко става дума за преодоляване на инстинкти на неприязън, които не могат да се преодолеят чрез „налагане на воля отвън“.

https://regnum.ru/news/polit/2954359.html

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *