АкцентСветът

Lenta.ru: Прогнозираха директен сблъсък на „Газпром“ със САЩ

(Дез)информация/Анализи

През 2019 г. „Газпром“ намали дела на доставките на пазара на ЕС от 45% на 42,5%. В следващите години тази тенденция може да продължи, тъй като анализатори прогнозират пряк сблъсък на руския монополист с проектите за добив на втечнен природен газ (ВПГ) в САЩ, пише „Комерсант“.

Европа ще се нуждае от около 80 милиарда кубически метра втечнен природен газ годишно, а регионът може да закупи още 40-50 милиарда в зависимост от ситуацията на пазара. Да осигурят този обем са готови САЩ, където през 2020 г. стартират няколко проекта за производство на ВПГ наведнъж. Най-вероятно руският монополист ще трябва да се състезава за тях.

Като цяло руският газ успя да се укрепи в Европа. Заедно „Газпром“ и „Новатек“ в региона според изданието представляват 47,57 процента от целия внос на газ (0,8 процентни пункта повече от миналата година), но това се дължи на рязкото увеличение на позицията на руския ВПГ.

По този начин доставките от „Ямал СПГ“ и «Криогаз-Высоцк» са се увеличили, по предварителни данни, 3,3 пъти, достигайки нивото от 20,8 милиарда кубически метра след регазификация.

Руските конкуренти, Алжир и Норвегия, са намалили износа съответно с 6,3% и 25%. Освен това и в двата случая намаляването на доставките на тръбопроводен газ е било придружено от увеличаване на доставките на втечнен природен газ. Катар стана лидер в износа на втечнен природен газ за Европа – той има плюс 48 процента и 29,5 милиарда кубически метра. И най-вече – повече от пет пъти – увеличава доставките на компаниите от САЩ (17,5 милиарда кубически метра).

Според прогнозите „таванът“, определен от Европейския съюз по отношение на вноса на втечнен природен газ, далеч не е максимума. Миналата година капацитетът за регазификация в региона е бил натоварен само 48 процента, така че ЕС ще може да получава два пъти повече течен газ без проблеми. Русия няма да може да увеличи дела си, тъй като през 2020 г. пускането в експлоатация на нови мощности не се планира.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




По-рано стана известно, че доставките на „Газпром“ в Европа в началото на годината сериозно са намалели. През първата седмица намалението е било 20 процента. Според експерти това се дължи на топлото време и желанието на „Газпром“ да продава рекордни запаси от газ, съхранявани в подземни складове в Европа.

В края на миналата година САЩ наложиха санкции срещу руските газопроводи, „Северен поток-2“ и „Турски поток“. Официалната причина е защитата на европейската енергийна сигурност. Вашингтон успя да спре изграждането на „Северен поток-2“ за неопределен период. Планираше се маршрутът да бъде въведен преди края на 2019 г., но сега, както отбеляза руският президент Владимир Путин, датите на стартиране са отложени за края на 2020 г. или началото на 2021 г.

Коментар на АА

2020 година е прагова за развитието на газовия пазар в ЕС, най-вече по отношение на утвърждаването на ВПГ като маркет мейкър и за тоталната доминация на спот търговията. Въпреки, че Газпром рязко засили своята активност в сферата на глобалния ВПГ пазар, липсата на достатъчно нови мощности за втечняване и износ на ВПГ към ЕС, поставят компанията в тотална зависимост от възможностите и да продава  газ на трети компании.

Нито един от големите играчи, извън Русия, на глобалния пазар на ВПГ, не залага на нефтено-индексираните договори и на тръбопроводния газ, докато стратегията на Газпром – през Северен и Турски поток да „наводни“ ЕС пазара със свой газ, се провали.

Северен поток -2, дори по оценка на Владимир Путин, тази година няма да може да бъде довършен, още по-малко да бъде пуснат в експлоатация. Тоест тръбопроводните маршрути ще бъда или ограничени ли функция на повишен транзит през Украйна.

По сходен начин стои и въпросът са „алтернативния“ маршрут през Турски поток. Действително в Турция се формираха устойчиво високи равнища на „излишен“ руски газ, който ще зависи все повече от изходът през България. Но тепърва предстои завършване на газопровода към Сърбия, както и пускането му в експлоатация, да не говорим за възможностите за допълнително изключително натоварване на руски природен газ.

* https://lenta.ru/news/2020/01/20/fight/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *