Анализи & Алтернативи

Алтернативи & Анализи: С руските дипломат-разузнавачи има оправия, с местната пета колона е по-трудно

Бившият министър на вътрешните работи в правителството на тройната коалиция и виден представител на българската русофилска общност Румен Петков обслужи медийно ТАСС и даде заявление, което остро критикува българското правителство за изгонването на двамата руски дипломата.

 Проблемът с руските дипломати, които работят срещу България като разузнавачи, има оправия – вербална нота, персона нон-грата, самолет, Москва. С „патриоти“, като Петков, които няма да зърнат заплахата за националната сигурност дори ако руски танкове дефилират по улиците на София, няма оправия. Вижте колко обилно го цитира ТАСС и особено в качеството му на бивш вътрешен министър и шеф на партия на „възраждането“.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.





Факт е, че Борисов през Гешев прави класически перформънс с изгонването на дипломатите, като си укрепва имиджа и същевременно купува медиен отдих от кризата с водата в Перник и другите свързани кризи.
Само защото руските дипломати злоупотребяват с дипломатическия си статут, не означава, че българското правителство няма право и задължение, да взема мерки срещу руската резидентура, особено когато те са нарушение на Виенските конвенции за дипломатически и консулски отношения.


В статията и в други изявления от руска страна се внушава, че при представянето на нотата на руския посланик, България не била представила никакви „доказателствата“. Да повторим класическото положение в дипломация – приемащата страна няма никакво задължение да представя доказателства, нито да убеждава руския посланик, за да бъде изгонен дипломат. Не защото няма подобни доказателства, а защото това следва от имунитета на дипломатите – той не може да бъде разследван, не може да му се повдигат обвинения, изобщо това което е част обичайния процес по наказателно преследване. Доказателствата са нужни ако касаят посъдни лица, срещу които могат да се повдигнат обвинения в съд, където ще получат право на защита. При случаи на експулсация е достатъчно страната домакин просто да бъде вътрешно убедена, че въпросните лица се занимават с дейност несъвместима с дипломатическия им статут. Нищо повече.


Това, с което нашите служби разполагат, вероятно е добито от тях или от партньорски служби по оперативен начин и излагането на „доказателствата“ само ще разкрие методите им на противодействие срещу чуждестранни разузнавателни служби.. Въпреки внушенията на Москва, изобщо не става реч за това, че руските дипломати са се интересували от достъпна информация за българската енергетика, а за много по-дълбок и устойчив интерес към чувствителна информаия, която касае националната енергийна сигурност и нейните уязвими места, които могат да бъдат използвани за влияние и натиск. През тази информация може да се влияе върху критични енергийни обекти, да се упражнява натиск от типа „морков-тояга“ върху властите и мениджмънта на тези компании.
Не става реч и за нормален интерес към изборното законодателство, данни за което могат да се свалят от интернет, а за информация относно механизмите и методите на въздействие върху електорални нагласи и избори, което може да се използва през кибер операции за подкрепа от руска страна на нейни политици или партии.


Руските дипломати се гонят и в рамките на 48 часа ще напуснат страната. „Агентът“ Румен Петков, който си прави срещи с шефа в Службата за външно разузнаване на Русия не е нито разследван, нито разпитван и няма как да бъде обявен за персона нон грата. Той се поставя в услуга на руски държавни интереси, ангажира се в дискредитираща кампания срещу интерконектора с Гърция, упражнява натиск върху българските власти по проекта Турски поток, включително и като ги насърчава да нарушават европейското законодателство, в частност Газовата Директива с последващи огромни щети за държавата. 
За Прокуратурата и ДАНС той има местен политически и партиен имунитет, защото е част от „новата номенклатура“, отвъд досега на българското правосъдие. 
Действително, по-лесно е да се справим с дегизираните като дипломати руски шпиони, отколкото с дегизираните като „патриоти“ и „загрижени граждани“.

Илиян Василев

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *