АкцентАнализи & АлтернативиУкрайна

Специална операция „Овсянникова“

Игор Федик

Изследователска Мрежа „Геополитика“

В средата на март целият демократичен свят беше очарован от Марина Овсянникова, смела служителка на руския пропаганден канал „Първи канал“, която не се побоя да се появи на живо в ефир с антивоенен плакат. Украинците обаче изобщо не се трогнаха от този акт на „добра воля“. Напротив, те веднага го разпознаха като добре режисирано представление, което, както се оказа по-късно, е било първата част от добре планирана информационна и психологическа операция. На другия ден видяхме втората част от операцията, която беше самата цел на всичко: речта на Овсянникова по италианската телевизия, в която тя призова за отмяна на санкциите срещу Русия.

На 17 март в световното медийно пространство избухна истинска бомба: по време на живото предаване на „Время“ по руския Първи канал служител застана зад телевизионната водеща Екатерина Андреева и развя антивоенен плакат, който призоваваше „Без война. Спрете войната. Не вярвайте на пропагандата. Тук ви лъжат. Руснаците срещу войната“. Скоро се оказва, че с плаката е излязла Марина Овсянникова, редактор на Първи канал. Всички бяха възхитени от смелостта на тази рускиня, която не се страхува да покаже гражданската си позиция в такъв труден период и открито да се противопостави на войната в Украйна пред целия свят.

Но в самата Украйна, която вече е свикнала с различни хибридни специални операции на Кремъл, оцениха „прозрението“ на служител на един от основните рупори на руската пропаганда с добре познатата фраза на Станиславски: „Не вярвам“! Нещо повече, те веднага започнаха да обръщат внимание на много интересни детайли от представянето на Овсянникова, които показваха, че това не е нищо друго освен поредната информационно-психологическа операция (ИПО) на Кремъл. Така например беше посочено, че в телевизионния център „Останкино“, откъдето се излъчва Първи канал, има толкова много охранители, че Овсянникова в просторните му студиа просто не би могла физически да стигне до мястото, където седи водещият, и че със сигурност ще бъде прихваната.

Други изтъкват, че дори по време на перестройката в края на 80-те години на миналия век в пряк ефир е имало човек, чиято задача е била да изключи предаването, ако в него се случи нещо непредвидимо. Речта на Овсянникова беше прочетена за поне 4 секунди, което в такива условия е почти цяла вечност. Друга интересна подробност е, че точно преди да излезе в ефир, камерата започва да увеличава, за да заснеме повече от студиото в кадър: сякаш това е направено нарочно, за да побере Овсянникова и нейния плакат. Не по-малко интересно е и поведението на самата водеща на новините Екатерина Андреева. Човек, който не знае, че в определен момент зад гърба му ще се случи нещо необикновено, със сигурност ще покаже някаква емоция на изненада. Въпреки това, с каменно лице, сякаш нищо не се е случило, тя продължи с програмата.

В социалните мрежи веднага се появиха и кадри от телевизионното предаване, които изглежда са заснети от зрители с телефоните им. Това поражда логичния въпрос: защо се правят видеозаписи на вечерните новини? Отговорът може да бъде само един: това означава, че създателите на филма трябва да са знаели какво ще се случи и да са го чакали да се случи. Също така мигновено (въпреки че видеото явно е било записано предварително) след излъчването на инцидента по Първи канал в ресурсите на Ксения Собчак се появи запис на разкаянието на Овсянникова. Откъде го е взел Собчак и то толкова бързо? Освен това видеоклипът на Овсянникова веднага се превърна в основна тема в чуждестранните сегменти на Twitter.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.




За да се разбере „дълбочината на играта“, трябва да се обърне внимание и на това, което се е случило след излъчването. За това си изпълнение, съгласно член 207 алинея 3 от руския Наказателен кодекс – „Публично разпространение на съзнателно невярна информация за използването на руските въоръжени сили“ – Овсянникова е заплашена от 15 години затвор. И ако го беше извършила по начина, по който го правят самотните протестиращи по площадите на руските градове, а не като част от добре организиран спектакъл, със сигурност щеше да го получи. В същото време тя се отървава с „лек уплах“: смешна глоба от 30 000 рубли (около 280 евро). Така че всичко гореизложено показва, че случилото се по Първи канал е било ясно планирано предварително от PSO – специална пропагандна операция. Или по-скоро първият му етап.

Вторият етап на специалната операция „Овсянников“, за която всъщност беше замислено всичко, можеше да се наблюдава на другия ден. На 27 март Овсянникова участва в телевизионно предаване по италианския национален телевизионен канал RAI 3. На страницата си в Instagram тя посвети пост на представянето, в който написа по-специално следното „Русофобията е неприемлива. Руснаците не трябва да носят колективна отговорност за случващото се в Украйна. Вината за това е единствено на Владимир Путин.

В предаването Che tempo fa на италианската телевизия RAI на живо се изказа срещу западните санкции. От тях страдат преди всичко обикновените хора. Майка ми, която е инвалид, не може да си купи необходимите ѝ лекарства. Дъщеря ми не може да плаща за обяд в училище с виртуалната си карта. По рафтовете на магазините няма захар, а слънчогледовото олио и хигиенните продукти са на привършване.“….

Ами… Това, че Путин е виновен и трябва да отговаря за всички смъртни случаи, е повече от очевидно. Но не затова Овсянникова говори пред италианска публика. Основното й послание беше: „Невинни руснаци страдат заради санкциите и затова Западът трябва незабавно да ги отмени“. За да засили ефекта от призива си, тя споменава майка с увреждания, дете и проблеми с храната. С други думи, класически натиск от съжаление.

Сега можем да видим ясен план за кремълската специална операция „Овсянникова“ и нейните етапи: високопрофилен протест по федерален канал и публичност по света, популяризиране на образа на Овсянникова като смел противник на режима в световното медийно пространство и по-нататъшното ѝ използване като ефективен информационен канал за популяризиране на наратива, от който Кремъл се нуждае. Целевата аудитория на операция Ovsyannikova е западната, предимно европейската. Цялото шоу първоначално е създадено за него. Надписите на английски език „No war“ и „Russians against war“ ясно показват това. Представянето в италианския телевизионен канал също едва ли е случайно. Италия е една от страните, които от самото начало на санкциите, наложени на Русия заради анексирането на Крим и окупацията на част от Донбас, многократно се е застъпвала за тяхното премахване или смекчаване.

Що се отнася до думите на Овсянникова, че „преди всичко страдат обикновените хора“, Кремъл не е подчертал това с нейните уста, защото изобщо не е загрижен за тяхната съдба. Той наистина не се интересува от тях. Но не го е грижа, че след време, вместо да седят пред телевизора и да поглъщат пропагандата му, те могат да започнат гладни стачки и да заплашват управляващия режим. Засега няма такава заплаха. Както показват предаванията на пропагандните телевизионни канали, анкетите по улиците на руските градове, съобщенията в руските социални мрежи, различните „патриотични“ флашмобове или прихванатите разговори между руските войници в Украйна и техните майки и съпруги, публикувани от украинските специални служби – „обикновените хора“ продължават да подкрепят както Путин, така и неговата „специална операция“ в Украйна. Ако те наистина страдаха, както казва Овсянникова, щяха да поискат отговор вместо тази подкрепа: защо и за какво трябва да страдат? Но, както показват същите улични проучвания сред обикновените руснаци, доста от тях са истински щастливи, че им се налагат санкции, че животът им ще бъде такъв, какъвто е бил в СССР, когато е имало пълен дефицит и студена война с „империалистическия Запад“. За тях най-важното е да имат „силен“ лидер и величието на руската държава в бъдеще.

От санкциите всъщност страдат най-вече Путин, който губи финансови ресурси, за да продължи активно да унищожава Украйна, и служителите на неговия режим, които губят милиарди в заграбени пари и достъп до всички блага на западната цивилизация, които толкова много обичат. От специалната операция на Овсянникова може да се направи един важен извод: санкциите работят. Те наистина разрушават икономиката на Путин и Кремъл (или бункерът) е наистина уплашен и раздразнен от това. Ето защо, колкото и да прибягва Кремъл до нови пропагандни операции като тази с Овсянникова или с когото и да било друг, колкото и да ги съжалява, санкциите не само не трябва да бъдат отменени, но и трябва да бъдат засилени както количествено, така и качествено.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg